Wat staat ons te wachten in 2022?

19 januari 2022

Vis jij altijd precies achter het net als het gaat om kaartjes voor het theater? Zijn je vakantiedagen al op als je er achter komt dat je lievelingskunstenaar een expositie heeft waar je een rustige doordeweekse dag voor wil uittrekken? Of vind je het gewoon heel leuk om ergens lang naar toe te kunnen leven? Dan hebben wij wat shots voor je! Dit zijn wat veelbelovende hoogtepunten die in 2022 plaats moeten gaan vinden. Eenmalige evenementen of cultuurclubs die een lustrum te vieren hebben! Van musea tot theater, voor ieder wat wils, precies zoals je van ons gewend bent <3

Kunst en Musea

Wat: Tentoonstelling Revolusi!
Waar: Amsterdam, Rijksmuseum
Wanneer: 11 feb t/m 5 juni 2022

Wat speelde zich af in de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd tussen 1945-’49? Maar ook, welke kunst werd er gemaakt? De revolutie was voor Indonesische nationalisten een periode van experiment en creativiteit. Kunstenaars vormden samen met politici een moderne revolutionaire voorhoede en dit alles wordt verteld aan de hand van 20 persoonlijke verhalen. Wil je goed voorbereid beginnen? Luister dan de zeer uitgebreide podcast  ‘Revolusi’ van David van Reybrouck (of lees het boek natuurlijk)!

Theater

Wat: De Wildernis, Wende en theatergroep Oostpool
Waar: Door het land
Wanneer: 8 maart t/m 25 november

Wende en Oostpool, what’s not to love.. maar wat gaan we zien?
Wende: ‘In de zomer van 2019 heb ik in het zuiden van Frankrijk een zogenoemde ‘vision quest’ gedaan. Dat is een oud ritueel waarbij je een paar dagen alleen de wildernis intrekt om helder te krijgen wat je te doen staat in het leven. Ik was 40 geworden, stond aan het begin van een nieuw project, en wilde daar op deze manier een startschot aan geven.
Wat daar precies uit is gekomen? Dát gaan we zien! Popelen!

Festival

Wat: Utrecht 900 jaar!
Waar: Utrecht
Wanneer: Heel 2022

Een grote shout-out naar 030, Utrecht bestaat dit jaar maar liefst 900 jaar! En dat kan natuurlijk alleen maar gepaard gaan met miljoenen culturele activiteiten (okee iets minder).  Waar wij persoonlijk naar uitkijken? de Utrecht Singel Escape, een raadseltocht langs de singel waardoor je de stad met andere ogen gaat bekijken. Als we ergens verzot op zijn dan zijn het.. andere ogen!

Muziek

Wat: Holland Festival, 75e editie
Waar:  Amsterdam
Wanneer: juni 2022

Eerlijk is eerlijk, Holland festival is niet alleen maar muziek. En ook zeker niet alleen maar Holland! Artiesten van over de hele wereld vinden een plekje op dit prachtige feestje van cultuur. Het festival werkt voor het vierde jaar op rij met zogehete ‘associate artists’ die helpen het festival vorm te geven, dit jaar zijn dat de Frans-Beninse zangeres Angélique Kidjo en de Duitse theaterregisseur Nicolas Stemann, niet de minste! En dan ook nog eens de 75e editie, wij zijn er bij!

Performance

Wat: De Nederlandse Dansdagen, 25 jaar!
Waar: In en om Maastricht
Wanneer: 29 sept t/m 6 oktober 2022

Als er iets is waar we naar snakken dan is het wel dansen! Los gaan op de muziek, maar ook kijken naar dans waarmee de prachtigste verhalen worden verteld is natuurlijk een groot genot. En wat beter om dat te vieren dan de jubileumeditie van de Nederlandse Dansdagen in en om Maastricht! Alle stijlen komen aan bod, van ‘urban’ tot ‘avant garde’, smullen smullen smullen! Nog niet alle programma onderdelen zijn bekend (want laten we eerlijk zijn, het duurt ook nog even) maar dat het vet wordt, daar hoeven we niet aan te twijfelen.

Geschiedenis

Wat: Mauritshuis 200 jaar, gigapixelmuseum
Waar: Online en in het Mauritshuis
Wanneer: het hele jaar

Tot slot nóg een jubileum, het Mauritshuis is dit jaar maar liefst tweehonderd jaar een museum (dat is een twee met twee nullen, en dat in tweeduizend tweeëntwintig)! De collectie is een tijdcapsule maar de techniek heeft de afgelopen 200 jaar zeker niet stilgestaan. Op de website van het Mauritshuis kan je het gigapixelmuseum bezoeken, een virtuele tour langs hun prachtige werken in hooooge resolutie. Maar er is meer, veeeuuul meer! Mauritshuis Murals, een art battle voor scholieren, you name it! Je vindt alle plannen (en het gigapixelmuseum) op hun website, doen!

Meer cultuurtips? We delen ze wekelijks op Facebook en Instagram.

Dit vind je vast ook interessant
December, lichtpuntjes in donkere tijden.

December, lichtpuntjes in donkere tijden.

Deze november wordt er één to remember, cultuurtiptijd!

Deze november wordt er één to remember, cultuurtiptijd!

D(e) Stelling: Lara Nuberg over diversiteit in de culturele sector

D(e) Stelling: Lara Nuberg over diversiteit in de culturele sector