December, lichtpuntjes in donkere tijden.

30 november 2021

En daar zaten we weer, balen balen balen… We leven mee met alle culturele instellingen die hun deuren weer hebben moeten sluiten en we hopen ten zeerste dat ze zo snel mogelijk weer open kunnen. Dit keer wat andere cultuurtips dan je van ons gewend bent, we hebben voor deze donkere dagen de mooiste (lichtjes) routes voor je uitgekozen. Buiten, op veilige afstand van elkaar met wellicht een gek klein glühweintje in de hand om de gemoederen warm te houden. Opdat we vurig mogen hopen dat het licht weer terug komt. Loop je liever overdag? Hapje erbij? ook daar hebben we iets voor. Hoop doet leven!

Amsterdam Light Festival

Wat: Amsterdam Light Festival
Waar: Amsterdam
Wanneer: 2 dec t/m 23 januari

 

We beginnen meteen met een jubileum, voor het tiende jaar op rij kan je in Amsterdam genieten van het Amsterdam Light Festival! Het overkoepelende thema is Celebrate Light en dat vieren doen we door middel van een selectie van hoogtepunten van de afgelopen 9 edities. Meer dan 20 lichtkunstwerken verspreid langs de grachten Dat betekent dat je de tour ook met een bootje kan maken!

Romantisch Maastricht

Wat: Magische lichtroutes
Waar: Maastricht
Wanneer: Wanneer je wil

Vind je een sloepje toch wat te spannend, dan kan je slenteren door een van de mooiste wintersteden van Nederland. Want als het om gezelligheid gaat, gaat er toch niks boven het zuidelijkste puntje van ons Land. Maastricht heeft maar liefst drie lichtroutes voor je uitgestippeld. Ga voor de romantische route, de hippe Wyckse wandeling of ga struinen door het Sphinxkwartier, waar oud en nieuw elkaar ontmoeten.

Utrecht Lumen

Wat: Utrecht Lumen
Waar: Utrecht
Wanneer: Wanneer je wil

In het hartsie van het land zijn tientallen kunstwerken verborgen die bij het verdwijnen van het daglicht stiekem tevoorschijn komen. Soms vertellen ze je iets over de bewoners of de symboliek van een gebouw, dan weer leiden ze je een steegje in waar je anders nooit was gekomen… Tot en met 24 december krijg je er naast de ‘vaste collectie’ nog zes prachtige plekken bij! Op de gevels van bijzondere gebouwen in de binnenstad worden maar liefst 200 ingezonden kunstwerken geprojecteerd. Elke avond is het rondje dus weer anders!

Sprookjes in Enschede

Wat: Twente Light
Waar:  Enschede
Wanneer: 11, 12, 18, 19 december

Dat ze in het Oosten van het land een nuchtere kijk op het leven hebben mag geen nieuws heten. ’s Avonds geen activiteiten? Prima, ’s ochtends is het toch ook donker? Natuurlijk! Daarom kan je twee weekenden in december in Enschede genieten van Twente Light. Duizenden lichtobjecten verspreid over zeven sprookjeswerelden vertellen het verhaal van jouw vrijheid, aan de hand van de 9-jarige Sara. Zij droomde weg bij een verhaal van haar opa over de oorlog, en neemt je mee op reis. Een droomwereld in de vroege morgen, mét een lekker ontbijtje erbij. Zo zien we het graag!

Smikkelen in Amsterdam Zuidoost

Wat: Culiwalks wintereditie
Waar:  Amsterdam Zuidoost
Wanneer: Overdag

Wil je én een rondje lopen, én lokale ondernemers steunen? En loop je liever lekker overdag? Bof jij even! in Amsterdam Zuidoost kan je de CuliWalk wintereditie lopen wanneer het jou uit komt. Je komt langs lokale horecaondernemers en culturele bezienswaardigheden. Ervaar wat deze wijk allemaal te bieden heeft! Wél voor 17:00, anders zal je op een houtje moeten bijten…

Je eigen rondje

Wat: Podcast: Het leven, een gebruiksaanwijzing
Waar: In je oortjes
Wanneer: Altijd

Heb je geen zin om je ogen te gebruiken of loop je liever je eigen route? Maar vind je het wel leuk om daar wat moois bij te luisteren? Dan hebben wij een klassieker voor je. Alweer vijf jaar ‘oud’ (hoogbejaard in podcast termen) een persoonlijke favoriet: Het leven, een gebruiksaanwijzing. De toen 85 jarige Margot de Boer opent elke aflevering met een persoonlijke anekdote. Haar doorrookte stem tovert gegarandeerd een glimlach om je gezicht. En een gebruiksaanwijzing voor het leven? die kunnen we natuurlijk allemaal wel gebruiken ;).

We houden je op de hoogte van wat er allemaal kan! Waar? We delen wekelijks onze cultuurtips op Facebook en Instagram.

Dit vind je vast ook interessant
Wat staat ons te wachten in 2022?

Wat staat ons te wachten in 2022?

Deze november wordt er één to remember, cultuurtiptijd!

Deze november wordt er één to remember, cultuurtiptijd!

D(e) Stelling: Lara Nuberg over diversiteit in de culturele sector

D(e) Stelling: Lara Nuberg over diversiteit in de culturele sector