Deze november wordt er één to remember, cultuurtiptijd!

1 november 2021

Wintertijd, ’s avonds wat eerder donker… dat kan maar één ding betekenen! Het culturele hoogseizoen! Voordat de gekte van de decembermaand je op komt slokken hebben wij weer de mooiste pareltjes uit de kunst en cultuuroesters voor je opgedoken. Veel internationale inspiratie dit keer! Of het nu gaat om storytelling, documentaires of muziek, kunstenaars worden vanuit de hele wereld naar ons koude kikkerlandje gehaald om jouw blik te verbreden. Wil je ook graag zelf nog even naar buiten, op zoek naar een stukje kunst om mee naar huis te nemen? Dan zit er dit keer ook nog een mooie speurtocht voor je tussen… Lees, en gij zult vinden!

Festival

Wat: The Amsterdam Storytelling Festival
Waar: Podium Mozaiek, Amsterdam
Wanneer: 17 t/m 28 november

We zijn op aarde om verhalen te maken, maar die verhalen vervolgens goed verder vertellen, dát is een kunst. Een kunst waar je met volle teugen van kan genieten tijdens het Amsterdam Storytelling Festival in Podium Mozaik. Vertellers uit binnen en buitenland, jong talent en oude legendes, het komt allemaal voorbij! Het thema van dit jaar is Masks, verstoppen is niet langer nodig, tijd voor de echte gezichten!

Theater

Wat: Jonge Harten
Waar: Groningen
Wanneer: 19 t/m 27 november

Jonge Harten! Hoog tijd om ze te veroveren op dit 9 daagse theaterfestival in Grunn! Het thema van dit jaar is Future is Coming. Open deurtje natuurlijk, maar gaan we afwachten tot de toekomst het heden is, of gaan we de toekomst vormen zo als wij hem willen zien? Gaan we na de grote C weer op de oude voet verder, of gooien we het roer om? Als het aan Jonge Harten ligt doen we het in ieder geval samen. De nieuwe generatie verenigen door middel van theater, dat is de missie. Kapow. Nu jij weer.

Muziek

Wat: November Music
Waar: Tal van locaties in ‘s-Hertogenbosch/Den Bosch, wat jij wil!
Wanneer: 5 t/m 14 november

Ben jij een muziekfreak maar schotelt Spotify je elke keer weer dezelfde artiesten voor? Mag het van jou allemaal wel een tikje experimenteler? Dan kan je tien dagen helemaal los in Den Bosch! November Music brengt artiesten vanuit de hele wereld samen en geeft ze alle vrijheid. Niet met de stroom mee, niet tegen de stroom in, helemaal hartstikke nieuwe stromen! Spring je mee het diepe in? Daar zijn de makers al op je aan het wachten. 

Performance

Wat: IDFA
Waar: Verschillende locaties door heel Amsterdam
Wanneer: 17 t/m 28 november

Een persoonlijke favoriet! Want laten we eerlijk zijn, er is weinig zo in your face als een goede documentaire. En als het IDFA érgens om bekend staat.. En ben je nu benieuwd waarom dat internationale karakter zo goed bij Amsterdam past? dan hebben wij een kijktip voor je, een klassieker kunnen we wel zeggen: Amsterdam Global Village van Johan van der Keuken. In deze documentaire uit 1996 laat van der Keuken zich inspireren voor de 180 nationaliteiten die Amsterdam rijk is. Een dorp waar de wereld samen komt. 18 en 26 November is deze prachtfilm weer te zien! En de rest van het aanbod? Breek ons de bek niet open!

Kunst en Musea

Wat: Excavation van SellFable
Waar:  Érgens in Rotterdam…
Wanneer: 5 november t/m 10 december

Soms komt er iets voorbij waarvan ons avontuurlijke hartsie sneller gaat kloppen. Dit is er zo een. 30 prints en sculpturen van kunstenaar Daniel van Nes, verstopt in de straten en steegjes van Rotterdam. En jij kan ze ‘opgraven’. Elke keer als er een nieuw kunstwerk verstopt wordt, worden er hints gedropt over de locatie via de kanalen van SellFable. En dan, tja, wie het eerst komt, het eerst maalt! Dat wordt vroeg opstaan dus, anders zijn wij je waarschijnlijk te snel af ;).

Geschiedenis

Wat: Forget & Remember van Gil & Moti
Waar: Joods Historisch Museum
Wanneer: t/m 28 november

 

Wie ben je? En waar kom je vandaan? Wie gingen je voor, en waar komen zij weer vandaan? en heeft dat invloed op wie je nu bent? Vragen waar kunstenaarsduo Gil & Moti een antwoord op zoeken in deze ontroerende expositie. Een bijzonder duo deze twee! Naast kunstenaar zijn ze ook een echtpaar dat zoveel mogelijk als één entiteit leeft. Één bos sleutels, één telefoon en één portemonnee en dan ook nog eens identiek gekleed. Maar wel andere ouders, de intieme gesprekken die ze met hen voerden hoor je terug in de audiotour bij deze expositie. Na een half jaar is dit de laatste maand dat je kan gaan kijken dus de tijd van uitstel is voorbij!

Dat wordt nog druk deze maand! Zoek je toch nog meer cultuur om te shotten? We delen ook nog wekelijks onze cultuurtips op Facebook en Instagram.

Dit vind je vast ook interessant
Wat staat ons te wachten in 2022?

Wat staat ons te wachten in 2022?

December, lichtpuntjes in donkere tijden.

December, lichtpuntjes in donkere tijden.

D(e) Stelling: Lara Nuberg over diversiteit in de culturele sector

D(e) Stelling: Lara Nuberg over diversiteit in de culturele sector