REVOLT brengt verandering dichterbij bij MAAS theater & dans

27 september 2021

Als er ’s avonds laat onverwacht op je deur wordt geklopt, doe je dan meteen open? Blijf je stil en verschuil jij je achter de gordijnen? Of roep je misschien vanuit je gang naar de deur om te vragen wie daar staat? Iedereen die nu op aarde is heeft verandering aan zijn deur kloppen. Je kan er niet meer omheen en toch blijven vele deuren dicht. Choreografe Cecillia Moiso komt daartegen in opstand. In REVOLT laat ze ons naar onszelf kijken in de hoop dat we durven zeggen: “Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wil je me zeggen wat ik kan doen in mijn land?”

Bewapend met mijn QR-code ging ik op 17 september 2021 naar de uitverkochte première van danstheatervoorstelling REVOLT. Bij binnenkomst kreeg ik een soort sleutelhanger uitgereikt; een ring met daaraan vier vierkantjes in verschillende kleuren. Ietwat verward -want nieuwsgierig- kon ik niet direct een referentie vinden met wat ik over de voorstelling had gelezen. Toen ik de zaal binnenstapte werd ik niet veel wijzer maar wel nóg nieuwsgieriger.

Een theatervoorstelling zonder het gezellige rumoer van het publiek is een incomplete beleving. Wanneer dat onderbroken wordt met een scherpe lichtflits en een dominerend electronisch geluid, dan kan ik je uit ervaring vertellen dat je focus en die van je publieksgenoten direct naar het podium verschuift. Heel even dacht ik het begin van de voorstelling gemist te hebben, omdat ik de performers niet had zien opkomen. Gelukkig kregen mijn gedachtes, die gepaard gaan met een baalmoment, niet veel tijd om zich te voeden want daar stond opeens de grappige personificatie van onze samenleving.  

In REVOLT maak je kennis met zeven enthousiast piepende figuren – denk aan de Teletubbies maar dan minder kinderlijk- die als een soort interventie inbreken op onze mindset en de daarbij dagelijkse gang van zaken. Met korte bewegingsfrases spiegelen de woordfiguren onze bewegingen binnen onze maatschappij. Een confronterende ontdekking, die dankzij hun komische geluiden gelukkig niet vervelend voelen. Ze onderstrepen juist weer eens de klassieker van een slogan waarin ons duidelijk wordt gemaakt dat wíj het zijn die de maatschappij maken. Al gauw worden de one-piece letterpakken verruild voor groene stofjassen om als onderzoekers een groot sociaal experiment met het publiek aan te gaan. Vanuit het lab, waar we ons inmiddels in bevinden, wordt er naar onze samenleving gekeken en wordt er getest hoe het individueel gesteld is met de sociale omgang. 

Dit is het moment waarop ik duidelijkheid krijg over de functie van de gekleurde sleutelhanger op mijn schoot. De test bestaat uit meerkeuzevragen waarvan de antwoorden gekoppeld zijn aan een kleur die, je raadt het al, hetzelfde is als een van de vierkantjes aan de sleutelhanger. Een hulpmiddel om minder ongemakkelijk en publique te antwoorden. Alhoewel, dit is ook het moment waarop we via het scherm oog in oog komen met medeburgers die uitsluiting ervaren binnen onze samenleving. In een fractie van een seconde wordt de zaal heel even kleiner en maken we vanuit onze stoel één op één kennis met een Aziatische vrouw. Ze vertelt ons in tranen hoe vaak ze het middelpunt is van smaakloze grappen en hoe ze dagelijks moet vechten tegen alle voordelen. Ze vertelt ons dat ze ernaar verlangt om door anderen gezien te worden als mens van vlees en bloed. Ondanks de rake verhalen wordt de sfeer in de zaal niet zwaar. 

De onderzoekers veranderen hun groene jassen voor wat artistiekere outfits en komen een voor een in opstand. Ze verlaten het lab met een klap op een grote zwarte knop en stappen de voorgestelde samenleving in als strijdbare activisten. Er wordt met hoge energie ruimte gemaakt voor onderdrukte verhalen. Onder begeleiding van een soort Siri of Alexa -who’s the winning team right- wordt de spanning in de zaal voelbaar opgevoerd. De stem geeft ons herhaaldelijk de opdracht om op te staan. Opeens bevinden we ons in een spanningsveld waar groepsdruk ons tart. Wie doet wat de stem zegt en wie luistert naar zichzelf. De dynamiek in het publiek verandert constant en resoneert met mijn eigen worsteling. Sta ik weer op? REVOLT laat zien dat activisme zich niet slechts hoeft te beperken tot onze straten. De wereld staat op zijn kop omdat hij toe is aan verandering. Nu is de vraag: bezwijk je aan de constante druk of durf je jezelf te redden door kritisch te denken? Tijdens deze voorstelling ontkom je er niet aan om na te denken over ons collectief samenzijn en te beseffen dat jouw stem het verschil kan maken.

De voorstelling ‘REVOLT’ is nog te zien t/m 10 december 2021. Kijk voor meer informatie en tickets op maastd.nl | photos: ©Phile  

Dit vind je vast ook interessant
Wat staat ons te wachten in 2022?

Wat staat ons te wachten in 2022?

December, lichtpuntjes in donkere tijden.

December, lichtpuntjes in donkere tijden.

Deze november wordt er één to remember, cultuurtiptijd!

Deze november wordt er één to remember, cultuurtiptijd!