Buiten waait de wind, but we don’t give a f.. oktober!

27 september 2021

De herfst.. misschien wel de allerlekkerste tijd van het jaar om jezelf weer eens extra te verwennen. Want terwijl de dagen korter worden en de truitjes langer, trekken wij naast onze dikke sokken ook de dikste cultuurtips voor je uit de kast! Wat dacht je van een double bill dansvoorstelling? of een absurdistisch muziekspektakel? Of misschien toch liever de reconstructie van het hoofd van een Neanderthaler? Wij hebben onze toppers voor je uitgezocht. Hoef jij er alleen maar naar toe. Goeie deal? Dat dachten we!

Theater

Wat: SPRING in autumn
Waar: Utrecht
Wanneer: 27-31 oktober

SPRING? Dat is toch altijd in de lente? Klopt als een zwerende vinger..! Maar de naam zegt het al, deze editie is hartstikke in de herfst. vijf dagen lang haalt SPRING kunstenaars van over de hele wereld naar Utrecht om hun voorstellingen te laten zien. Ze zoekt eigentijdse vormen om eigentijdse vragen te stellen. Geen kunst om te pleasen maar kunst die je, als je even niet op let, een schop onder je holletje geeft om je vervolgens te vragen hoe het beviel. Sta je daar voor open? Gaan!

Festival

Wat: Afrovibes Festival
Waar: twaalf locaties in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Bosch
Wanneer: 28 september – 10 oktober

Alles lijkt te schuiven en te kantelen. Het klimaat, grenzen, migratie, democratie, waar gaat het naartoe? In ieder geval naar het thema van Afrovibes dit jaar; Shifting Spaces, Tilting Times. Voor de kunstenaars van Afrovibes zijn de grote verschuivingen in de wereld misschien ook wel een afrekening met het verleden. En misschien is dat ook wel nodig voor échte verandering. Kunstenaars uit Namibië, Zuid-Afrika, Mozambique, Zimbabwe, Tanzania, Nigeria, de V.S. en Nederland gaan hier in ieder geval mee aan de slag. Dans, theater, muziek, spoken word, you name it!

Muziek

Wat: Zoutmus: Jungleprinter
Waar: Door het hele land
Wanneer: 21 oktober de premiere in Theater Bellevue in Amsterdam

Zoutmus?? Ja! Twee dikke vraagtekens boven je koppie die de hele voorstelling niet meer weg gaan. Vergezeld door twee biggelende tranen. Van het lachen welteverstaan. De onnavolgbare wereld van Zoutmus is er één vol spektakel, live muziek en verwarring. Een avondje flink ontsporen. En lachen. Tot je tanden in de fik vliegen.

Performance

Wat: Donna Chittick
Waar: Door het hele land!
Wanneer: Heel oktober! (en daarna..)

Zin om met de voetjes van de vloer te gaan? Wácht maar, na de dansvoorstelling van Donna Chittick ben je helemaal niet meer te houden. In de double bill: Together X ALPH houden de dansers je in hun greep met hun energieke dans spel, hun krachtige bewegingstaal en intieme solo’s. En alsof dat nog niet genoeg is worden ze vergezeld door de diepe beats van DJ Lovesupreme. Het wordt een avond waarin hiphop uitgebreid gevierd wordt!

Kunst en Musea

Wat: Blind walls Gallery
Waar: Breda
Wanneer: Precies wanneer je zin hebt

Als je wel eens in Breda komt dat heb je ze ongetwijfeld al eens gezien. De prachtigste muurschilderingen op straat van de Blind Walls Gallery. Na vijf jaar wordt er op 30 september een bijzondere mijlpaal onthuld, de 100ste muurschildering, door het Spaanse kunstenaarsduo Reskate! Nu is niet alleen die muurschildering bijzonder mooi maar ook.. de verf! Jaja, we hebben het over de milieuvriendelijke Graphenstone verf met een wel héél bijzondere eigenschap. Tijdens het droogproces neemt de verf namelijk CO2 op uit de lucht! En stel, je schildert een boom, dan hoef je deze dus mooi geen water te geven. Maar het kan wel, ze overleven wel een buitje ;). Dus, trek je stoute laarsjes aan en wandel die stad door! Glühweintje in je bidon (beetje vroeg maar mag wel).. moet jij eens opletten.

Geschiedenis

Wat: Doggerland, familietentoonstelling over een miljoen jaar geschiedenis
Waar: RIjksmuseum voor Oudheden, Leiden
Wanneer: t/m 31 oktober

Wat 50.000 jaar geleden begon met het hoofd van ‘de eerste Nederlandse Neanderthaler’,  toen een stuk schedel op de bodem van de Noordzee werd, heeft nu weer een gezicht! Krijn, aangenaam! Het is misschien moeilijk voor te stellen maar onze schitterende Noordzee was ooit hartstikke droog, én bewoond! Doggerland genaamd. In het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden kan je in de gelijknamige expositie alles leren over een miljoen jaar geschiedenis. En je kan Krijn bewonderen. Vrolijk menneke!

Durf je de herfst weer aan? Mooi! En zoek je toch nog meer cultuur om te shotten, we delen ook nog wekelijks onze cultuurtips op Facebook en Instagram.

Dit vind je vast ook interessant
Wat staat ons te wachten in 2022?

Wat staat ons te wachten in 2022?

December, lichtpuntjes in donkere tijden.

December, lichtpuntjes in donkere tijden.

Deze november wordt er één to remember, cultuurtiptijd!

Deze november wordt er één to remember, cultuurtiptijd!