Pak je agenda er maar weer bij, dikke stift, hier onze cultuurtips voor september!

2 september 2021

Terwijl de zomer ons weer beetje in de steek lijkt te laten richten wij onze blik op de toekomst! De nabije toekomst weliswaar, het moet natuurlijk wel overzichtelijk blijven. We zoeken de rafelranden van de theaterwereld op, de rauwe straatcultuur van de stad, duiken de haven in en breken in bij dat ene gebouw waarvan je nu al jaren benieuwd bent naar het interieur. Dacht je dat je alles nu wel gezien had? Wij denken van niet.. September is one to remember! Cultuurtiptijd!

Theater

Wat: EINDLAND
Waar: ASM haven/stadsblokken in Arnhem
Wanneer: 8 t/m 19 september

We beginnen met een throwback, maar liefst tien jaar geleden is de voorstelling EINDLAND ontwikkeld voor het Festival over het IJ aan de NDSM-Werf in Amsterdam. Een voorstelling over twee boerende en schetende primitievelingen die in het afvoerputje van de wereld leven. ze reflecteren op een wereld die geweest is en duiken de resten op van een beschaving die ze nooit gekend hebben..

Met alle uitdagingen die de aarde nu teisteren vonden de makers het hoog tijd om de voorstelling nieuw leven in te blazen. Een bewerking waarin de actualiteit, die onze bizarste verbeelding overtreft, nog meer een plek krijgt en dan ook nog eens op een hele vette locatie! Theater in de haven, meer maar aan! 

Festival

Wat: Amsterdam Fringe Festival
Waar: Op meer dan 25 locaties in Amsterdam
Wanneer: 2 t/m 12 september

Tijd om het randje op te zoeken! Het rafelrandje welteverstaan. Kan het jou allemaal niet weird en experimenteel genoeg? Dan is het Amsterdam Fringe Festival helemaal jouw ding. Niks geen strenge juryselectie maar een open inschrijving, zo krijgen ook de nieuwste, ongeremdste, uit de pas lopende talenten een kans. De meest uiteenlopende voorstellingen op meer dan 25 locaties in Amsterdam. Fringe is alles waar je niet op zat te wachten!

Muziek

Wat: Miles in the park
Waar: Zuiderparktheater Den Haag
Wanneer: 24 september (maar de rest van de maand is er nog veel meer!)

 

Ga jij er net als wij vanuit dat die indian summer er nog hartstikke aan zit te komen en vier je die het liefste buiten? Dan kan in Den Haag in het Zuiderparktheater. Heel de maand kan je in de buitenlucht genieten van cabaret, theater en ook muziek! Voor je dosis jazzy jazz kan je op 24 september genieten van ‘Miles in the park’. Trompettist Michael Varekamp & The Legends spelen muziek uit het repertoire van niemand minder dan (je raad het al) Miles Davis! 

‘The Picasso of Jazz’ is in september precies dertig jaar niet meer onder ons, maar zijn muziek zal natuurlijk nooit meer verdwijnen. En wist je dat Miles zelf meer dan veertig jaar geleden voor het eerst op een Haags podium speelde? In het Kurhaus in Scheveningen! Ook niet verkeerd…

Performance

Wat: Rotterdam Street Culture Week
Waar: De straten van Rotterdam!
Wanneer: 4 t/m 12 september

Rotterdam Street Culture Week - Uitagenda Rotterdam

We blijven buiten en we gaan de straat op! En eigenlijk is er natuurlijk maar één stad waar de straatcultuur echt hoogtij viert. Rotterdam. En vieren, dat doen ze! Een week lang kan je genieten van al het moois dat de straat te bieden heeft. Break dancers, graffiti kunstenaars, de Dutch Beatbox Battle, roep maar! Want dat straatcultuur leeft en altijd in beweging is hoeven we jou natuurlijk niet uit te leggen.

Kunst en Musea

Wat: Toevlucht
Waar: De Havenloods in Utrecht
Wanneer: 22 t/m 26 september

 

We kennen allemaal het gevoel wel, de wens om even helemaal te vertrekken en alles achter je te laten. Maar ja, waar ga je dan naartoe? Is er een plekje op de kaart of moet er een nieuwe wereld geschapen worden? Een groep jonge Utrechtse kunstenaars geeft hun antwoord in de expositie Toevlucht. Een sterk staaltje escapisme in de Havenloods. Sculpturen, digitale dreamscapes, schilderijen, sprekers en dichters, alles om je uit de realiteit te trekken.

Je mag er zo lang blijven als je wilt, om met frisse inspiratie weer terug te keren. Of heb je liever een enkeltje? Goed nieuws voor als je helemaal aan de grond zit en de ontspanning maar wat goed kan gebruiken, Toevlucht is hartstikke gratis.

Geschiedenis

Wat: Vriendenloterij Open Monumentendag
Waar: Door het ganse land
Wanneer: 11 en 12 september

VriendenLoterij Open Monumentendag - Open Monumentendag

Heb jij je heil het afgelopen jaar ook gezocht in het lopen van oneindig veel rondjes? Dan heb je je ongetwijfeld, net als wij, afgevraagd wat er nu precies áchter al die deuren zit. Je voelt hem al aan komen, je mag die deuren eindelijk open trekken! Mits het een monument is natuurlijk, want 11 en 12 september is het Open Monumentendag met het thema, mijn monument is jouw monument. Dit jaar is er extra aandacht voor rolstoeltoegankelijkheid van monumenten zodat iedereen zich welkom voelt. Dikke plus!

Dus, loop de komende week nog eens extra oplettend dat rondje (elk rondje is anders..) en maak een selectie van de panden waar je wel eens achter de voordeur zou willen kijken en wie weet! Is dat kasteel op de hoek van binnen wel net zo indrukwekkend als van buiten.

Heb je goed meegeschreven? Mooi! Dan staat je agenda weer vol met dingen om naar uit te kijken. Heb je nog een paar witte vlakjes over? Alleen maar mooier! Wij delen ook nog wekelijkse cultuurtips op onze Facebook en Instagram.

Dit vind je vast ook interessant
Wat staat ons te wachten in 2022?

Wat staat ons te wachten in 2022?

December, lichtpuntjes in donkere tijden.

December, lichtpuntjes in donkere tijden.

Deze november wordt er één to remember, cultuurtiptijd!

Deze november wordt er één to remember, cultuurtiptijd!