De allerlekkerste cultuurtips in augustus, welke smaak neem jij?

2 augustus 2021

Wauwgustus is er weer! Er is gelukkig nog steeds veel om van te genieten deze maand. Stap je op het fietsje langs de IJssel, of race je door het landschap rondom Alkmaar? Onderweg naar de mooiste installaties of de tofste voorstellingen? Pak je een fillempie op een rooftop of word je zelf onderdeel van een mooi spel? Er is haast teveel om op te noemen. Maar we hebben het toch gedaan. Een kleine greep uit een groots aanbod, door ons geselecteerd voor jullie, vijf dikke cultuurtips voor de maand augustus! Go!

Theater

Wat: FOREST
Waar: Theater de Veste, Delft
Wanneer: 21 en 22 augustus

We beginnen meteen met actie! Heb je de laatste tijd genoeg op je stoel gezeten en ben je op zoek naar wat interactie? Dan wordt het tijd dat jij door de bomen FOREST gaat zien! Zien? Meedoen bedoelen we natuurlijk! De tijd van wegdutten in je fluwelen stoeltje is voorbij.

FOREST is een gezelschapsspel en hoorspel in één. Hoe het werkt? Het is aan jou om samen met 9 medespelers een nieuwe wereldorde te scheppen… In jullie wereld zijn de bomen namelijk heilig verklaard, kappen is moord geworden. De wereld zal snel verbossen met grote gevolgen voor onze manier van leven. Wat doe je als de wortels het riool verstoppen? Hoe ga je om met de gevolgen van dreigende natuur? Met kaarten, spelregels en geluidsfragmenten op zak zoek je samen oplossingen voor deze problemen. Ongetwijfeld zal je jezelf, én je medespelers, een stuk beter leren kennen! Kan je 21 of 22 augustus niet? Geen zorgen, er komen nog meer speeldata aan.

Geschiedenis

Wat: Prehistorische weken
Waar: Museumpark Archeon, Alphen aan den Rijn
Wanneer: 16 t/m 27 augustus

Heb jij wel eens het gevoel dat je 10.000 jaar te laat geboren bent? Of verlang je gewoon terug naar de tijd vér voor BC (Before Corona)? Dan hebben we goed nieuws voor je! In Museumpark Archeon kan je je helemaal onderdompelen in het verre, verre verleden tijdens de prehistorische themaweken. 

Drink een kopje brandnetelthee met de bewoners van de trechterbekerboerderij, of twijn (draai) voor jezelf een armbandje bij de eerste boeren. Is dat je allemaal wat te ouderwets, ga dan naar de bronstijd demonstraties en zie hoe de eerste Rolex gemaakt werd (grapje natuurlijk).Maarn het mooiste van dit alles, je hoeft niet in een donker museum te zitten, want je zit lekker in de buitenlucht! Het blijft natuurlijk Nederland, dus voor de zekerheid misschien ook maar een poncho twijnen…

Kunst en Musea

Wat: IJsselbiënnale
Waar: Op diverse plekken langs de IJssel
Wanneer: 18 juni t/m 19 september

 

Ken je de ​​internationale kunstroute langs de IJssel, de IJsselbiënnale, al? Dat zou zeker wel moeten want met 120 km met werken van maar liefst 27 kunstenaars hebben ze een ontzettend  gevarieerde programma vol theater, muziek en kunst voor je in petto. 

Het thema gaat over de impact van klimaatverandering, Tij, Tijd, en Tijdelijk, en had niet actueler kunnen zijn. Een aantal kunstwerken hebben behoorlijk te lijden gehad onder de hoge waterstand van de afgelopen weken. Sommige waren niet meer te bereiken of moesten zelfs geheel geëvacueerd worden…  Maar goed nieuws! Als het een beetje mee zit zijn alle kunstwerken rond 3 augustus weer te bezichtigen. En Route!

Festival

Wat: International Queer and Migrant Film Festival Amsterdam, Rooftop Cinema
Waar: Het Volkshotel, Amsterdam
Wanneer: 5 t/m 8 augustus

 

Hé, hé! HÉÉÉ! Kom van dat dak af! Maar niet voordat je een mooie film hebt gekeken, Canvas en International Queer and Migrant Film Festival (IQMF) hebben namelijk de krachten gebundeld om bovenop het dak van het Volkshotel een prachtige selectie korte films aan je te laten zien. Rooftop Cinema at it’s finest.

Trek wel wat laagjes aan, het kan natuurlijk fris worden (stelregel, voor elke verdieping een laagje, zevende verdieping, dus trek je spekkoekkostuum maar uit de kast). Maar als je kleren je niet warm houden, dan zijn het wel de hartverwarmende films zoals ‘Kelet’. Een film over een jonge Somalische trans vrouw die ervan droomt om een Vogue model te worden. Zie hoe deze verlegen maar dappere jonge vrouw haar angsten en haar verleden onder ogen komt en een nieuw droomleven voor zichzelf opbouwt. Trek die trui maar weer uit!

Muziek

Wat: Podium Paradiso, een zomerprogramma vol live-acts
Waar: Paradiso dus! Amsterdam
Wanneer: 2 t/m 5 augustus

Voor de kenners is het inmiddels traditie, elk jaar opent Paradiso een week lang haar duren voor een zomerprogramma tjokvol singer-songwriters, nieuw talent en unplugged optredens. Unplugged? Jazeker, – kabeltje eruit – hartstikke akoestisch wegdromen! 

Honeybadger, Eva Serena, Jonny Bruce Muller, Cregstate, DJ Je Moeder, ze zijn er allemaal! Dit is zelfs nog maar het topje van de artiesten ijsberg waarop jij je gin-tonic (spreek uit als: Titanic) kapot kan gaan varen. Zeggen al deze namen je nog niets? Kan gebeuren, aan het eind van deze week zijn het je nieuwe helden!

Performance

Wat: Karavaan Festival
Waar: Regio groot Alkmaar
Wanneer: 6 t/m 15 augustus

Als je dacht dat Oerol het enige theaterfestival op locatie is heb je het goed mis, tot half augustus kan je tien dagen lang helemaal los met een divers aanbod van locatietheater. Het overkoepelende thema; waar voelen we ons verantwoordelijk voor, persoonlijk en maatschappelijk? En dit dan op de schitterendste plekken rondom Alkmaar. Voorstelling bij een Boerderij? Check! Tulpenkas? Dubbel check! Landgoed? Zeker! Natuurbegraafplaats? Ja hoor!

Kan je niet goed kiezen tussen al deze locaties en prachtige voorstellingen en heb je geen dobbelsteen op zak om de keuze voor je te maken? Combineren kan natuurlijk ook! Zo is er Expeditie Groen, een fietstochtje van 25 km met twee voorstellingen, koffie, gebak, een festival maaltijd… Eindelijk die droomdate die je je partner al zo lang beloofd hebt. Laat je ons weten hoe het was?

Wat een heerlijkheden allemaal, vakantie in eigen land is helemaal zo’n slecht idee nog niet! En smaken deze tips naar meer? Elke week delen we nog een paar extra cultuurtips op onze Instagram en Facebook, zodat jij je geen dag hoeft te vervelen.

Dit vind je vast ook interessant
Wat staat ons te wachten in 2022?

Wat staat ons te wachten in 2022?

December, lichtpuntjes in donkere tijden.

December, lichtpuntjes in donkere tijden.

Deze november wordt er één to remember, cultuurtiptijd!

Deze november wordt er één to remember, cultuurtiptijd!