Iets om naar uit te kijken: de allerlekkerste cultuurtips in juli

30 juni 2021

We kunnen het wel van de daken schreeuwen! Eindelijk kunnen we weer genieten van festivals en mogen we weer samen komen. En de timing kon haast niet beter, want wat zijn er toch veel festivals en organisaties die staan te springen om los te barsten. Gelukkig zijn we het niet verleerd en hebben we weer de allerbeste, leukste en meest bijzondere evenementen voor je verzameld.

Theater

Wat: Davy Pieters in Theater Rotterdam
Waar: Theater Rotterdam
Wanneer: 17 juni t/m 10 juli

 Dat we sterfelijk zijn, dat is ons het afgelopen jaar wel duidelijk geworden. Ons lichaam is kwetsbaar en ons leven op aarde ook. Regisseur Davy Pieters nodigt je uit in haar nieuwe voorstelling DO NOT LOOK BACK WITH REGRET uit om hierbij stil te staan.

In de filmische tentoonstelling zien we twee vrouwen in een proces van afscheid, rouw en de zoektocht naar troost. Want wat gebeurt er als je ineens wordt geconfronteerd met verlies? Wat als het einde in zicht is? Tijdens hun proces worden de vrouwen begeleid met muziek van Jimi Zoet.

Davy Pieters is niet de minste regisseur trouwens. Davy maakte twee keer eerder voorstellingen bij Theater Rotterdam: The Unpleasant Surprise en How to Build a Universe. Het werk van Davy Pieters kenmerkt zich door een sterke beeldende, fysieke en filmische stijl. Haar voorstellingen gaan altijd over mensen in een snel veranderende wereld en hoe zij worden beïnvloed door technologische ontwikkelingen en media.

Geschiedenis

Wat: Schatkamer Amsterdam en meer!
Waar: Stadsarchief Amsterdam
Wanneer: Juli

Ben jij wel eens naar het Stadsarchief geweest? Dat zou je echt eens moeten doen! Iedere maand worden er objecten tentoongesteld in het archief en dat zijn zeker niet de minste en bonus: vaak kun je ze nog gratis bekijken ook.

Deze maand kun je, bijvoorbeeld, de Schatkamer van Amsterdam bewonderen waar je meer ontdekt over Rembrandt, Anne Frank en Johan Cruyff. Daarnaast kun je ook de verandering van een kleine stad in een middeleeuwse wereld volgen naar een wereldstad in deze tijd. De schatkamer geeft een heel uniek beeld van Amsterdam, waar in een karakteristieke ruimte originele stukken uit de archieven en collecties tentoon worden gesteld.

Verder is er vanaf 9 juli tot 10 oktober een tentoonstelling in de hal van het archief over Pride in Amsterdam. Pride Amsterdam bestaat dit jaar namelijk 25 jaar. De tentoonstelling Amsterdam regenboogstad – 25 jaar Pride vertelt, met persoonlijke verhalen, hoe gebeurtenissen uit de afgelopen 25 jaar invloed gehad hebben op emancipatie van lhbtiqa+-personen.

Kunst en Musea

Wat: Art Rotterdam
Waar: Merwe Vierhavensgebied, Museumpark, van Nellefabriek, Wilheminapier
Wanneer: 30 juni t/m 4 juli

Deze week verandert Rotterdam in een walhalla voor kunst-design- en architectuurliefhebbers. Het is namelijk weer tijd voor Art Rotterdam! Deze hele week bruist Rotterdam met speciale openingen, tentoonstellingen in musea en kunstinstellingen, beurzen, lezingen, rondleidingen, performances, debatten, pop-up shows, festivals en muzikale events….. Moeten we nog meer zeggen?

Om je toch nog ietsjes enthousiaster te maken, deze week is KANT gallery uit Denemarken aanwezig, Fred & Ferry, Galerie Dudokdegroot, GRIMM, NL=US Art. Misschien ken je ze nog niet allemaal, des te meer reden dus om even langs te gaan en ze te leren kennen. 🙂

Festival

Wat: Kwaku Summer Festival
Waar: Nelson Mandela Park
Wanneer: 11 juli t/m 2 augustus

Wat ooit begon als een kleinschalig voetbaltoernooi in de Bijlmermeer is uitgegroeid tot een fantastisch festival. Tegenwoordig is het festival veel meer dan alleen voetbal en bieden ze ook live entertainment aan, miss verkiezingen, lezingen, maar vooral de befaamde Kwakoe Sfeer.

Dit jaar zal het feestje zoals vanouds doorgaan met een mooi programma. Zo kun je op vrijdag genieten van een concert van Oscar d’Leon, die zijn 50-jarige jubileum viert (!), zijn er meer dan 100 eet tentjes en genoeg andere activiteiten. Het volledige programma wordt heel snel bekend gemaakt!

Muziek

Wat: North Sea Jazz Downtown Festival
Waar: Rotterdam
Wanneer: 9/10/11 juli 2021

Nog meer muziek! Wij kunnen er geen genoeg van krijgen en we hopen jij ook niet! Het North Sea Jazz Downtown Festival staat namelijk op het punt van beginnen. Al sinds 1976 blaast dit festival iedereen omver met jazzlegendes als Sarah Vaughan, Count Basie en Stan Getz en ondanks de maatregelen gaat het feestje gewoon door.

Ook dit jaar belooft het weer een prachtig feestje te worden. Het volledige programma is nog niet bekend, maar we weten wel dat we kunnen genieten van Trijntje Oosterhuis & Metropole Orkest, dat ECHT! Op zaterdag de sterren van de hemel speelt en dat op zondag de 21-jarige Soedanees-Nederlandse singer/songwriter Gaidaa haar muziek laat horen.

Performance

Wat: We The People… Poetry Night
Waar: Paradiso Noord
Wanneer: 19 juni 2021

Kom op deze zomeravond luisteren naar poëzie en muziek onder het genot van een heerlijk vegetarisch diner. In de prachtige tuin van Paradiso zal (in samenwerken met Tolhuistuin) de Tuin Sessies van start gaan. Deze hele zomer kun je daar genieten van een reeks diners met concerten. Op zaterdag avonden in juli en augustus krijgen mensen een diner met een akoestisch concert voorgeschoteld.

Op zondagen is het poetry night. We The People.. Presenteren wekelijks Poetry On Sunday, waar ze perspectief, zingeving en steun bieden in deze roerige tijden. We The People… zijn voor mensen, het is een thuishaven voor iedereen en een safe space voor jeugd van klein het bijzonder, met al onze prachtige en complexe identiteiten. 

Oeps! Wij waren al aan het feesten bij de gedachte van de mooie maand die eraan zit te komen. Waar wacht je nog op? Trek je festival outfit uit de kast en begin met dansen! Wie weet zien we je voorbij komen swingen. Ohja, mocht je toch nog een gaatje hebben, we delen ook wekelijks nog extra leuke cultuurtips op onze Instagram en Facebook.

Dit vind je vast ook interessant
Wat staat ons te wachten in 2022?

Wat staat ons te wachten in 2022?

December, lichtpuntjes in donkere tijden.

December, lichtpuntjes in donkere tijden.

Deze november wordt er één to remember, cultuurtiptijd!

Deze november wordt er één to remember, cultuurtiptijd!