Iets om naar uit te kijken: de allerleukste cultuurtips in juni

25 mei 2021

Het is juni! En daarom, als het goed is, tijd voor heerlijk zomers weer en cultuurtips waar je hart (net als het ijsje in je hand) van gaat smelten. Van buiten genieten van het theater (we mogen weer!) naar graven naar de beste archeologische parels, deze maand is echt van alle markten thuis!

Theater

Wat: De Zomervoorstelling
Waar: Het Bostheater
Wanneer: 29 juni t/m 24 juli

De laatste jaren komen we er steeds meer mee in aanraking, van die ongelooflijk hete zomeravonden. Je weet niet meer waar je verkoeling moet zoeken. Tot nu! Het Bostheater organiseert namelijk, samen met Toneelgroep Oostpool uit Arnhem, de Zomervoorstelling. 

Na bijna veertig jaar is het Amsterdamse Bostheater uitgegroeid tot een zomerse traditie en ieder jaar nodigen ze een groot Nederlands theatergezelschap uit om samen te werken aan een nieuwe zomervoorstelling. 

Twee jaar geleden kon je genieten van voorstelling De Drie Musketiers van Theatergroep De Warme Winkel. De theatergroep trok alle registers open om dit super bekende verhaal fris te vertalen. Vol met hete hofdames, geestelijke intriganten en gehavende vijanden zette zij het podium iedere avond compleet op zijn kop. Dat belooft dus veel goeds voor dit seizoen!

Geschiedenis

Wat: Nationale Archeologiedagen
Waar: In heel Nederland
Wanneer: 18, 19 en 20 juni

Door alle gebeurtenissen van het afgelopen jaar zijn we Nederland veel meer gaan waarderen. Noodgedwongen op vakantie in eigen land bleek eigenlijk best wel leuk!  En nog steeds zijn we lang niet uitgekeken op Nederland, er zijn nog vele geheimen te ontdekken. 

Één plek waar je de uitgelezen kans krijgt om je te laten verbazen over deze geheimen zijn de Nationale Archeologiedagen. Hier wordt het verleden tot leven gebracht met honderden activiteiten door het hele land. Een weekend lang kun je je onderdompelen in de wereld van archeologie. Klinkt misschien een beetje stoffig, maar geloof ons dat is het absoluut niet! Met workshops, lezingen, rondleidingen of een pubquiz heb je de tijd van je leven!

Kunst & Musea

Wat: Amsterdam Art Week
Waar: Amsterdam
Wanneer: 17 t/m 27 juni

Misschien ben je niet helemaal van het oude, maar wordt je helemaal blij van al het nieuwe? In Juni vindt ook Amsterdam Art Week plaats en staat Amsterdam volledig in het teken van hedendaagse kunst. Tien dagen lang bruist de stad van de tentoonstellingen, performances, debatten, galerie tours en open ateliers. Het uitgebreide programma van Amsterdam Art Week geeft je de kans om de nieuwste snufjes en kunstwerken op het gebied van hedendaagse kunst te ontdekken.

Daar gaat je hart toch sneller van kloppen? Wij kijken vooral uit naar de tentoonstellingen van Foam en van Galerie Fleur en Wouter, maar mocht dat niet helemaal jouw cup of tea zijn zijn er nog 48 andere instellingen die deelnemen deze week!

Festival

Wat: Holland Festival
Waar: Diverse locaties in Amsterdam
Wanneer: 3 t/m 27 juni

Theater, muziek, dans, opera, visuele kunst, literatuur en architectuur allemaal op een festival?! Het kan bij het Holland Festival! Al sinds 1947 streeft het festival er naar om alle podiumkunsten in een festival te steken.

Ieder jaar vernieuwd het festival zichzelf en dat is dit jaar ook niet anders. Dit jaar staat het festival volledig in het thema: Wat maakt de mens? Onderwerpen als tijd en de manier waarop de mens door de wereld en zijn omgeving wordt beïnvloed staan centraal. Deze onderwerpen klinken misschien wat zwaar, maar niets is minder waar! Zo neemt performancekunstenaar Phia Ménard op een krachtige, poëtische manier de bouwwerken van de mens onder de loep door zelf een Griekse tempel van karton te bouwen en maakt Sakamoto voor Sensing Streams elektromagnetische golven zichtbaar en hoorbaar. Echt super gaaf!

Muziek

Wat: Oeversessies Podcast
Waar: Muziekgebouw aan ’t Ij
Wanneer: Iedere maand

Wat maakt een Fokker-orgel zo bijzonder? En wat heeft de koekoek met het orgel te maken? Geen zorgen, er is geen steekje los geraakt in onze hersenen. Dit instrument bestaat echt! Het 31-toonsorgel heeft een vaste plek in het Muziekgebouw aan ‘t Ij en is in 2009 compleet gerestaureerd. 

In de podcasserie Oeversessies, waar schrijver, performer en presentator Elfie Tromp iedere maand een ander muzikaal thema onderzoekt, vertellen Laurens de Man en Ere Lievonen je alles over hun fascinatie voor dit instrument. Ere bespeelt het orgel al jaren en Laurens is pas geleden aangesteld als tweede organist. Samen vertellen zij alles over hun kennismaking en de eindeloze mogelijkheden van dit instrument.

Performance

Wat: Poetry International Festival
Waar: Rotterdam
Wanneer: 10 t/m 13 juni

Voor de 51ste keer laat Poetry International je weer verrassen door het mooiste dat de internationale dichtkunst te bieden heeft. In een mix van binnen-, buiten- en online performances en programma’s kun je weer een weekend lang aan een stuk door genieten van ervaren dichters en inspirerende jonge dichttalenten. Maar dat niet alleen. Er zijn ook spoken word-artiesten, avontuurlijke taalvirtuozen en vernieuwde cross-overs uit binnen- en buitenland.

Dit jaar staat het festival in het thema ‘What You Will Hear Is True’. Hiermee gaan de dichters in over de waarheid en werkelijkheid van alles dat kan worden beweerd. Fake news, alternatieve feiten, cyber trollen en complotdenkers, alles wat ons dagelijks op de proef stelt komt dit weekend aan bod.


Zo! We zijn er weer doorheen gevlogen. Schenk voor jezelf lekker een cocktail (of een heerlijk koud watertje) in, ga met je voeten omhoog in het zonnetje zitten en bedenk voor jezelf wat voor leuke dingen er deze maand aankomen. Die zijn er genoeg! Heb jij toch nog ergens een gaatje? Geen zorgen! Wij delen ook nog wekelijkse cultuurtips op onze Facebook en Instagram. 

 

Dit vind je vast ook interessant
Wat staat ons te wachten in 2022?

Wat staat ons te wachten in 2022?

December, lichtpuntjes in donkere tijden.

December, lichtpuntjes in donkere tijden.

Deze november wordt er één to remember, cultuurtiptijd!

Deze november wordt er één to remember, cultuurtiptijd!