Iets om naar uit te kijken: de allerleukste cultuurtips in mei

29 april 2021

In mei leggen alle vogels een ei en wij zitten al maanden te broeden op deze fantastische cultuurtips! Alhoewel het al even stil is geweest rondom de maandelijkse cultuurtips, hebben wij zeker niet stil gezeten! We hebben het hele internet voor je afgezocht en zagen dat er enorm veel gave dingen werden georganiseerd. Dat komt natuurlijk omdat Nederland vol zit met bijzondere initiatieven die zich, zelfs in deze tijd, keihard inzetten om cultuur naar jou toe te brengen. En laten wij daar nou echt enorm gelukkig van worden!

Theater

Wat: Theaterflix
Waar: tflix.nl
Wanneer: Wanneer je zin hebt in theater

Altijd, wanneer of waar je maar wilt theatervoorstellingen kunnen bekijken. Wie wilt dat nou niet? Theatervoorstellingen worden vaak opgenomen voor uitzendingen, educatie en fondsenwerving. Vaak verdwijnen ze daarna in het archief en zullen niet veel mensen de voorstellingen kunnen zien. Hier wilde de oprichters van Theaterflix verandering in brengen. Theaterflix is een platform waar je al die voorstellingen online kunt bekijken.

Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat jouw favoriete voorstelling er niet bij zit. Theaterflix werkt samen met enorm veel toneelgezelschappen, zoals: De Toneelmakerij, Nieuw Utrechts Toneel, Huis aan de Amstel en ga zo maar door! Zelf kunnen wij niet wachten om de voorstelling Ontspoord te bekijken. Een zinderend toneelstuk over een troosteloos stadje waar de mijn is gesloten. Er wordt in het dorp maar naar een ding uitgekeken: De trein van 19:30 uur.

Festival

Wat: EK Zandsculpturen festival
Waar: Zandvoort
Wanneer: 3 mei t/m 31 augustus 2021

Waar het ons vaak niet eens lukt om met een emmer en een schep en zandkasteel te maken –hoe creatief we ook denken te zijn– maken de kunstenaars die meedoen aan het Europees Kampioenschap Zandsculpturen echte kunstwerken (en dat is nog een understatement) van zand.
Dit jaar gaat het festival voor de tiende keer van start ditmaal met het thema “Landschap door het oog van de Meester”. De kunstenaars mogen dit thema naar eigen inzicht interpreteren. En ja dan krijgt de fantasie de vrije loop! Van een beroemd schilderij van een 17e-eeuwse meester tot een eigen interpretatie van een toekomstig Hollands landschap. Er zullen, verspreid door Zandvoort, zes kunstwerken gemaakt worden die jij tijdens een wandeling door het kustdorp kan bewonderen. Als je gaat dwalen geen zorgen, ze zijn echt niet te missen! De sculpturen zijn circa 4 meter breed en 4 meter hoog. 

Op 9 mei zal de vakjury bekend maken welke zandkunstenaar zich dit jaar Europees Kampioen mag noemen.

Muziek

Wat: Piano Biënnale
Waar: Piano Biënnale 
Wanneer: 13 t/m 16 mei

Piano biennale hemelvaart festival

Theater, zand en kunst, als dat niet het complete plaatje is dan breekt onze klomp…. Of piano. Het is namelijk tijd voor de Piano Biënnale! Een festival die zich focust op de interactieve wereld van muziek, kunst en dans die ontstaat rondom de piano. 

Het festival duurt vier dagen en zit echt bomvol gave activiteiten. Zo zijn er talkshows, huiskamerconcerten, concerten, meet en greets en natuurlijk pianovoorstellingen. Iets wat je echt niet mag missen is Next! Een experiment van Introdans die samen met dansers en jonge choreografen een pianist gaan omringen door dans. Pianist Daria zegt hierover het volgende: “De choreograaf heeft een eigen intepretatie van het muziekstuk. Daarmee vergroot hij het karakter van het stuk.”

Wat: Rootsrides – Bob Marley Tribute
Waar: Melkweg
Wanneer: 11 mei

rootsride melkweg bob marley

Het is alweer 40 jaar geleden dat Bob Marley overleed. Een eeuwig gemis, dat blijft het. Om de King of Reggae te eren houdt de Melkweg een livestream show, Rootsriders. Het is niet de eerste keer dat de Melkweg een hommage geeft aan de artiest, we gaan de 15e editie in en keer op keer laten zien ze zien dat Marley’s muziek nog altijd springlevend is en zijn teksten aan zeggingskracht niets hebben verloren. Zeker in deze roerige tijden zijn de teksten relevanter dan ooit. Rootsriders brengt je een mooie mix van pareltjes en uiteraard klassiekers die alle Bob Marley fans willen horen. Het is uiteraard geheel online te volgen en de tickets kun je verkrijgen via de website van de Melkweg.

Performance

Wat: SPRING Performing Arts Festival
Waar: Utrecht
Wanneer: 20 t/m 29 mei

Hier hebben wij zoooooo veel zin in! Deze hele week gaat SPRING Performing Arts Festival van start. SPRING is een internationaal podiumkunstenfestival, de programma’s volgen samen een pleidooi voor kunst die zich bezig houdt met de staat van de wereld, het experimenteren niet schuwt en op zoek gaat naar nieuwe vormen om een reactie te geven op nieuwe problemen.

Tijdens spring kun je genieten van hedendaags theater, dans en nog heel veel meer in het centrum van Utrecht. Op het programma staan te gekke acts te popelen om van start te gaan, denk hierbij aan: Cow is a cow is a cow, een storytelling performance, diner, documentaire en politieke satire waar Thapar je meeneemt in de lancering van een merk voor dierlijke producten van de koe. Deze wonderlijke koeien jacht neemt je mee langs religie, rationaliteit, geweld, economie, historische verhalen en toekomstvoorspellingen. 

We weten natuurlijk nog niet 100% zeker of SPRING door kan gaan, maar dat weerhoudt ons er natuurlijk niet van om een beetje te dromen. En anders gaan we gewoon met zijn alle volgend jaar! (of in de herfst, tijdens SPRING in Autumn). 

Kunst en Musea

Wat: Daniel Soliman over de tempel van Taffeh
Waar: Rijksmuseum van Oudheden
Wanneer: 9 mei

Een Egyptische tempel die door de Egyptische overheid werd geschonken aan het Nederlandse volk. Bij wie komen hier nog meer vraagtekens naar boven?

Deze tempel, de tempel van Taffeh, staat in de grote entreehal van het Rijksmuseum van Oudheden. Hij werd in de 1ste eeuw na Chr. gebouwd in Taphis, een stad in het zuiden van Egypte. Twee millennia later werd deze complete tempel geschonken aan Nederland. Waarom? Dat vertelt Daniel Soliman je graag tijdens een livestream-lezing over dit topstuk uit hun collectie. Dit is onderdeel van de tweemaandelijkse topstukken lezing van het Rijksmuseum van Oudheden. Deze keer neemt Daniel je mee in de lange geschiedenis van de tempel, die door de eeuwen heen op verschillende manieren een bijzondere plek is geweest. Via de chat kun je live vragen stellen en de livestream is ook nog eens gratis te volgen!

Geschiedenis

Wat: Tv-Special De nieuwe mens
Waar: NPO
Wanneer: 5 mei

Na de Tweede Wereldoorlog leefde de belofte dat de mens zich opnieuw kan uitvinden. In de jaren na de oorlog droomden mensen over een radicale gelijkwaardigheid. In een TV-special, De nieuwe mens, die op 5 mei in première gaat, spreken en dichten artiesten en performers over deze tijd en idealen als gelijkwaardigheid en over de veerkracht van de mens in crisistijd.

Marjolijn van Heemstra is reisleider van de ‘roadmovie’ en zegt: “De Nieuwe Mens is een ode aan ons eindeloze streven naar het goede. Een ode aan al onze pogingen om een betere versie te worden van onszelf. De nieuwe mens is een reis langs mensen die zich oefenen in de kunst van het bevrijden, door een stad die naast de wonden van de Tweede Wereldoorlog ook de sporen aan onze idealen kent; onze successen en mislukkingen.” De Nieuwe Mens is vanavond om 20:00 te zien bij de NPO.


Zo! Dat waren ze alweer voor deze maand. Wij hebben ontzettend veel zin in deze maand en hebben onze hele agenda vol staan met gave evenementen. Heb jij toch nog ergens een gaatje? Geen zorgen! Wij delen ook nog wekelijkse cultuurtips op onze Facebook en Instagram. 

 

Dit vind je vast ook interessant
Wat staat ons te wachten in 2022?

Wat staat ons te wachten in 2022?

December, lichtpuntjes in donkere tijden.

December, lichtpuntjes in donkere tijden.

Deze november wordt er één to remember, cultuurtiptijd!

Deze november wordt er één to remember, cultuurtiptijd!