Zó zet je met behulp van sociale media je culturele initiatief op de markt

26 januari 2021

De laatste jaren zijn sociale media steeds belangrijker geworden, ze zijn niet meer weg te denken uit je marketingstrategie. Sociale media kunnen je direct in contact brengen met je doelgroep, maar hoe benut je die kans optimaal? Verschillende culturele initiatieven uit Alphen aan den Rijn klopten met deze vraag bij Jip aan. In een workshop heeft Jip haar sociale media-geheimen met hen gedeeld en speciaal voor jullie zetten wij er hier ook een paar op een rijtje.
Leer je doelgroep kennen

Als jouw initiatief net een Instagram of Facebook pagina heeft opgericht, is de eerste vraag die je bij jezelf na moet gaan: ‘Wie is nou eigenlijk mijn doelgroep?’. Vaak is bij deze vraag al snel het antwoord: ‘Nou, eigenlijk iedereen wel!’. Dat is een heel logisch antwoord, maar niet per se de juiste. Een gerichte doelgroep zorgt ervoor dat je de content die je op de sociale media plaatst specifieker kan maken. Zo bereik je dus écht de mensen die je wilt bereiken. Je doelgroep specifieker maken doe je met de volgende twee tips:

  • Waar bevindt mijn doelgroep zich? Woont iedereen uit jouw doelgroep in hetzelfde land, provincie of misschien zelfs stad? Als de doelgroep van jouw initiatief in dezelfde stad woont, hoef je niet in te zetten op dingen die buiten de stad gebeuren. Daarnaast kun je jezelf ook afvragen waar hun interesses liggen. Daar kan je met je eigen content op inspelen.
  • Wat wil ik dat mijn volgers doen na het lezen van mijn bericht? Het is enorm handig om een doel voor jezelf te bepalen bij het creëren van een post. Met een duidelijk doel zullen jouw posts veel relevanter en duidelijker worden. Zo weet je ook of het geven van bepaalde informatie wel of niet nodig is. Let op: zorg er wel altijd voor dat de acties die je van je volgers vraagt laagdrempelig zijn.
Sociale media zijn sociaal, dus: wees persoonlijk!

Betrokkenheid is enorm belangrijk op sociale media. Alle platformen zijn vormgegeven rondom het ‘sociale’ aspect. Daarom is het belangrijk zelf betrokken – en actief – te zijn bij je kanalen. Als jij een echte band creëert met je volgers raken zij betrokken bij jouw initiatief en zullen ze eerder overgaan tot acties in de toekomst. 

  • Deel persoonlijke ervaringen. Vertel wanneer er iets ontzettend gaafs is gebeurd, of juist wanneer alles even verkeerd gaat. Op deze manier laat je oprechtheid zien en als er iets is dat de meeste mensen fijn vinden is dat openheid en eerlijkheid.
  • Plaats een foto van jezelf of een korte video van jouw omgeving. Maak een ‘behind the scenes’ van een optreden of een foto van iedereen die achter de schermen aan het initiatief werken. Veel mensen vinden het namelijk leuk te zien hoe iets er aan toe gaat.
  • Ook is interactie met je volgers ontzettend belangrijk. Als zij onder een Facebook post met elkaar in gesprek gaan of meedoen met een poll op je Instagram story zullen ze je herinneren en er misschien wel over praten met vrienden en familie. Zo krijg je dus meer aandacht voor jouw initiatief.
Maak het jezelf gemakkelijk (en daardoor ook leuk)

Als je dan uiteindelijk alles voor elkaar hebt – je hebt een specifieke doelgroep, een duidelijk doel en een aantal leuke ideeën voor posts – is het tijd content te gaan creëren. Een goede voorbereiding is hierbij het halve werk. Veel mensen zien sociale media als een enorme opgave, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Je kunt alle posts die je wilt plaatsen van tevoren al bedenken, maken en zelfs inplannen.

  • Op Facebook kun je berichten voor je bedrijfspagina inplannen. Op Instagram kan dit niet via de applicatie zelf, maar er zijn wel handige programma’s voor. Een aantal voorbeelden hiervan zijn Planoly en Hootsuite. Binnen deze programma’s kan je berichten schrijven, kanalen ‘taggen’ en foto’s of video’s toevoegen. Vervolgens kun je deze post inplannen. Het programma zal deze op het door jou gekozen moment plaatsen. Een kind kan de was doen!
  • Maak een goede contentplanning. Zet hier alle belangrijke evenementen in en bedenk welke periodieke berichten steeds weer terugkomen, denk hierbij bijvoorbeeld aan de cultuurtips van My Daily Shot of Culture. Als je deze berichten in een planning onder elkaar zet, kan je precies zien wanneer je aan een bericht moet werken, of wanneer je een video zou moeten filmen voor een bepaalde post.
  • Ook is het enorm handig om vooruit te werken. Pak je contentplanning bij de hand, log in op Planoly en begin met het inplannen van alle berichten voor de aankomende maand. Als je dit in een middag hebt gedaan, hoef je hier de rest van de maand niet meer aan te denken.
  • Ohja, niet te vergeten, krijg er lol in. Zet een keer een camera voor je beeldscherm als je aan het werk bent en maak er een time lapse van. Wees creatief. Als je variatie en werk in de posts stopt, veel diversiteit maar ook genoeg regelmaat laat zien, dan krijgt jouw doelgroep een goede en professionele indruk van jouw initiatief. Maar, houdt altijd een doel in je hoofd en ga bij jezelf na of je informerend, grappig of juist serieus wilt overkomen.

Tot slot: wees nieuwsgierig! Neem vooral een kijkje bij andere initiatieven of succesvolle sociale media kanalen. Hoe zetten zij hun initiatief op de markt? Het is helemaal niet erg om hier en daar inspiratie op te doen voor je eigen kanaal en wie weet… spieken zij in de toekomst wel bij jou. Oké, nog één tip dan, lees jezelf goed in. Op websites als frankwatching.com staan interessante artikelen die je veel leren over online marketing en wat je ermee kunt bereiken. Zo ben jij binnen de kortste keren een echte sociale media kenner, mèt succesvolle kanalen!

Wil jij nog meer van Jip’s sociale media-geheimen leren? Boek dan nu zelf een workshop via de contactpagina

Dit vind je vast ook interessant
Wat staat ons te wachten in 2022?

Wat staat ons te wachten in 2022?

December, lichtpuntjes in donkere tijden.

December, lichtpuntjes in donkere tijden.

Deze november wordt er één to remember, cultuurtiptijd!

Deze november wordt er één to remember, cultuurtiptijd!