Wat zie jij als je voor een kunstwerk staat? Wij zijn benieuwd naar jullie kijk op kunst en pakken zelf ook het vergrootglas op. Deze keer: Jennifer kijkt naar From The Sky van Pieke Bergmans, te zien in het Groninger Museum.

Wat zie jij, Jennifer?

Groninger museum from the sky Pieke Bergmans

Mijn eerste reactie als ik naar dit kunstwerk kijk is: heel grappig. Het werk doet mij denken aan een tekenfilmfiguur, aan een film waar ik als kind naar keek. Ik krijg er een cartoonish gevoel bij. De lampen vind ik er dus vooral heel leuk en fun uitzien. En natuurlijk weet ik dat het niet mag, maar ik wil dit werk heel graag aanraken. Het ziet er zo zacht uit, alsof het gesmolten is. Maar dat is het vast niet. Zou het warm voelen? Dat is een vraag waar ik mee achterblijf…

Elke lamp een eigen karakter

Wat ik bijzonder vind, is dat alle lampen een eigen vorm hebben. Pieke Bergmans zegt met dit werk eigenlijk dat er ook schoonheid in imperfectie zit. De lampen hebben allemaal een uniek karakter en leunen op hun eigen manier op de tafel en stoelen in de installatie.

Cultuursnuivers

Wat zie jij als je naar kijkt? De BankGiro Loterij stelde die vraag aan een bont gezelschap cultuursnuivers. Dat leverde wat bijzondere reacties op…

Cultuursnuivers is een nieuwe videoreeks van de BankGiro Loterij waarbij cultuursnuivers de musea in duiken. De opdracht: kunstwerken voorzien van hun – soms kritische, vaak hilarische – commentaar. Dat doen wij -toevallig- ook maar al te graag. Meer zien, Jip besprak vorige week de mummievormige sarcofaag van Wahibreëmachetsso.