Wat zie jij als je voor een kunstwerk staat? Wij zijn benieuwd naar jullie kijk op kunst en pakken zelf ook het vergrootglas op. Deze keer: Jelle kijkt naar de mummievormige sarcofaag van Wahibreëmachet, te zien in het Rijksmuseum van Oudheden.

Wat zie jij, Jelle?

Wat staat er dan hè? Dat vraag ik me af als ik naar deze sarcofaag kijk. Ik heb hiërogliefen altijd fascinerend gevonden, maar ik moet er niet aan denken om verantwoordelijk te zijn voor zo’n inscriptie. Hoe houd je het overzicht? Als ik iets op een groot spandoek moet schrijven wil ik weleens een letter vergeten, laat staan wanneer elke letter een gedetailleerde tekening op zich is. Maar ik zou me ook bezwaard voelen als ik zou weten dat iemand zoveel tijd in zo’n prachtige kist voor mij zou moeten steken, om hem vervolgens tot in de eeuwigheid uit het zicht te bergen. Ach, een eeuwigheid, blijkbaar is 2500 jaar genoeg!

Een sarcofaag van 3000 kilo

De sarcofaag is bedoeld om de eigenaar in het hiernamaals te beschermen, wat met dit gevaarte bijna niet kan mislukken. Wat je namelijk niet ziet – en ik gelukkig wel weet – is dat deze sarcofaag maar liefst 3000 kilo weegt. Het object is namelijk gemaakt van de steensoort massief basalt. Bijzonder, toch?

Wil jij ook meer zien? Check hier de online rondleiding van Thuismuseum.nl. Check de rondleiding hier!

Cultuursnuivers

Wat zie jij als je naar kijkt? De BankGiro Loterij stelde die vraag aan een bont gezelschap cultuursnuivers. Dat leverde wat bijzondere reacties op…

Cultuursnuivers is een nieuwe videoreeks van de BankGiro Loterij waarbij cultuursnuivers de musea in duiken. De opdracht: kunstwerken voorzien van hun – soms kritische, vaak hilarische – commentaar. Dat doen wij -toevallig- ook maar al te graag. Meer zien, Jip besprak vorige week de 3D Picasso.