Wat zie jij als je voor een kunstwerk staat? Wij zijn benieuwd naar jullie kijk op kunst en pakken zelf ook het vergrootglas op. Deze keer: Jip kijkt niet, maar voelt het 3D-model van Femme en Vert van Picasso, te beleven in het Van Abbemuseum.

Wat voel jij, Jip?

Vert van Picasso van abbe museumMen zegt dat wanneer één van je zintuigen wegvalt, de andere worden versterkt. Toen ik dit kunstwerk van Picasso mocht aanraken, voelde ik dat echt. Dat was een gekke gewaarwording. Ik realiseerde mij ineens dat ik nooit nadenk over hoe het achterhoofd van iemand op een schilderij eruit ziet. Ik vroeg mij allerlei nieuwe dingen af. Hoe zou iets of iemand in het kunstwerk ruiken? Hoe voelt de textuur van het geschilderde oppervlak? Dit 3D-model zorgt er in ieder geval voor dat ik veel langer over een kunstwerk nadenk. Een leuke oefening nu ik weer naar het museum mag!

Kunst met een visuele beperking

Ik vind het bijzonder dat dit werk speciaal is gemaakt zodat mensen met een visuele beperking ook kunst kunnen ervaren. Dat een museum zo bezig is met de toegankelijkheid, vind ik mooi. Het Van Abbemuseum besteedt daar veel aandacht aan, ook door bijvoorbeeld geur en geluid te gebruiken. Ik mocht deze nieuwe manier van kunst beleven ontdekken tijdens een rondleiding voor Thuismuseum.nl. Check de rondleiding hier!

Cultuursnuivers

Wat voel jij bij dit 3D-model? De BankGiro Loterij stelde die vraag aan een bont gezelschap cultuursnuivers. Dat leverde wat bijzondere reacties op…

 

Cultuursnuivers is een nieuwe videoreeks van de BankGiro Loterij waarbij cultuursnuivers de musea in duiken. De opdracht: kunstwerken voorzien van hun – soms kritische, vaak hilarische – commentaar. Dat doen wij -toevallig- ook maar al te graag. Meer zien, Lieke besprak vorige week het familieportret van Jan Sluijters.