Wat zie jij als je voor een kunstwerk staat? Wij zijn benieuwd naar jullie kijk op kunst en pakken zelf ook het vergrootglas op. Deze keer: Lieke kijkt naar het familieportret van Jan Sluijters, te zien in het Noordbrabants museum.

Wat zie jij, Lieke?

jan sluijters familieportret noordbrabants museum Op de voorgrond gezelligheid en op de achtergrond koude kleuren, dat is wat ik zie als ik naar het familieportret kijk. De gezichtsuitdrukkingen, tja, die staan wat minder gezellig. Als ik naar dit werk kijk hoor ik de wandklok tikken, de haard knapperen, de lepeltjes in de kopjes vallen en de stoelen kraken. Echt een herfst- en weekend (of namiddag) tafereel. Het 

tafelkleed, die zou ik wel willen aanraken. Volgens mij hadden mijn opa en oma net zo’n kleed op hun tafel liggen. 

Sluijters schilderde zijn eigen familie

Wat ik een grappig feitje vind, is dat Jan Sluijters dit familieportret van zijn eigen familie maakte. Links zie je zijn eigen moeder, daarnaast vader Sluijters en rechts zijn twee ongetrouwde zussen. Dat zet het schilderij voor mij in een wel heel ander licht. Wat zou zijn familie van het schilderij hebben gevonden? Ik mocht het kunstwerk, net als vele andere werken in het Noordbrabants Museum, van dichtbij bekijken. Wil jij ook meer zien? Check hier de online rondleiding van Thuismuseum.nl.

Cultuursnuivers

Wat zie jij als je naar het familieportret kijkt? De BankGiro Loterij stelde die vraag aan een bont gezelschap cultuursnuivers. Dat leverde wat bijzondere reacties op…


Cultuursnuivers is een nieuwe videoreeks van de BankGiro Loterij waarbij cultuursnuivers de musea in duiken. De opdracht: kunstwerken voorzien van hun – soms kritische, vaak hilarische – commentaar. Dat doen wij -toevallig- ook maar al te graag. Meer zien, Jip besprak vorige week ‘De Drentse Madonna‘.