Wat zie jij als je voor een kunstwerk staat? Wij zijn benieuwd naar jullie kijk op kunst en pakken zelf ook het vergrootglas op. Deze keer: Jip kijkt naar de Drentse Madonna (bekijk in het groot) van Jozef Israëls, te zien in het Drents Museum.

Wat zie jij, Jip?

Een heerlijke na-zomerse middag waarin de zon achter de Drentse heuvels verdwijnt, dat is wat ik zie als ik naar De Drentse Madonna kijk. Ook zie ik een moeder met haar kind op schoot. Het gezicht van de moeder staat zorgelijk, ze heeft vast veel aan haar hoofd. In gedachten ergens anders dan op deze plek. Op haar schoot zit een kindje, dat onbezorgd speelt met boterbloemen terwijl de kippen vrolijk rond scharrelen. De tegenstelling tussen haar blik en het spelende kind is groot. Ik vraag me af: zou het goedkomen met haar?

Dit schilderij was lang kwijt!

Wat ik knap vind, is hoe Israëls in dit redelijk abstracte werk de natuur zo to the point weet neer te zetten. Ik krijg echt zin om naar buiten te gaan, als ik naar dit kunstwerk kijk. Wat veel mensen niet weten over dit werk, is dat het schilderij lang kwijt was. Conservator Annemiek Rens vond het werk in 2017 en kocht het aan. Er zat een dikke bruine laag vernis op het werk, wat er natuurlijk afgehaald is. Kun je het je voorstellen? Ik mocht het kunstwerk, net als vele andere werken in het Drents Museum, van dichtbij bekijken. Wil jij ook meer zien? Check hier de online rondleiding van Thuismuseum.nl.

Cultuursnuivers

Wat zie jij als je naar de Drentse Madonna kijkt? De BankGiro Loterij stelde die vraag aan een bont gezelschap cultuursnuivers. Dat leverde wat bijzondere reacties op…


Cultuursnuivers is een nieuwe videoreeks van de BankGiro Loterij waarbij cultuursnuivers de musea in duiken. De opdracht: kunstwerken voorzien van hun – soms kritische, vaak hilarische – commentaar. Dat doen wij -toevallig- ook maar al te graag.