Stukmaken is ook iets maken: 155 & MAAS theater & dans

15 oktober 2020

In onze drukke samenleving is plannen een belangrijk onderdeel om werkelijk te kunnen doen wat je wilt, toch? Maar wat nou als een wervelwind opduikt en jouw mooie stapel van grootse plannen omduwt? Wat doe je wanneer je alle controle verliest? Juist, dan laat je weerstand zien wie de baas is!  Voor diegene die nog niet zo goed weten hoe dat moet, geloof mij, dan wil je STUK gaan in Maaspodium Rotterdam.

Op 10 oktober mocht ik met dertig andere mensen de afstand ervaren dat zich praktisch heel 2020 om ons heen heeft gevormd. We willen bij elkaar zijn, samen dingen doen, maar bij elke poging worden we gekort in ons enthousiasme. In STUK wordt elk breekpunt zichtbaar. De eenheid van vier dansers wordt door de realiteit keer op keer stuk getrokken, en hoe!

De tafel wordt explosief uit elkaar getrokken

In mooie, grijze isolatie outfits met witte sneakers worden we opgewacht door vier wachtende mannen. Twee van de vier zitten in stilte tegenover elkaar aan een kleine witte tafel. De een duwt geobsedeerd een zwart-rood potlood in zijn neus en de ander quasi afwezig een stuk papier in zijn linker neusgat. Een camera documenteert alles. Rechts vooraan zit een lang, blond, langharige man ons met ietwat verlangende kraalogen aan te kijken. Ook in stilte. De vierde verstopt zijn prethoofd met krullen tussen de zwarte theaterlampen. Wat hij doet is niet perse zichtbaar, totdat de kleine witte tafel explosief uiteen wordt getrokken. Een dynamische interval doorbreekt de stilte en een diepe technobeat drilt ons in de wereld waar deze individualisten langzaam samenkomen.

Op beat beweegt een ieder van hen zich vanuit gevouwen lichamen, bonkend en house-dansend in de ruimte. Met flitsende Breakdance moves drukken ze zich uit en communiceren ze indirect met elkaar. De energie is hoog en in (y)our face. Ondertussen trekken ze een kleine muziek-booth naar het midden waar ze laten zien dat ze zich niet alleen door de beat laten leiden, maar dat ze zelf heel goed weten hoe je een beat maakt. Op de achtergrond verschuilen woorden zich in kleurrijke visuals die duidelijk maken wat er allemaal stuk kan gaan. Een grappig associatiemoment dat  gevierd wordt in hun eigen club en wij vanuit onze stoel op mee mochten bouncen. Dat de mannen droge humor hoog in het vaandel hebben wordt duidelijk in de pauze die alleen voor hen is (!), het projectiescherm is mijn bewijs.

Pauze, maar niet voor jou!

De “pauze” is het moment waar adem wordt gehaald en bij elke uitademing wordt  een herinnering uitgeblazen, die duidelijk maakt dat de realiteit niet altijd is wat we wensen. Een openbaring van eerlijkheid aan elkaar is bizar aandoenlijk in een mannengroep dat slechts op nostalgie lijkt te bewegen. Een geremixte versie van het toepasselijke Torn van Nathalie Imbruglia onderstreept dit. Na een getouwtrek glijden de heren als een ware boyband elkaar tegemoet in een verfrissend waterballet. Een fysiek spektakel dat je op het puntje van je stoel laat zitten. Je zou denken dat een danser de oncontroleerbare gladheid zou mijden. In tegendeel, het grote plezier van deze water-&-zeep-dare-devils is aanstekelijk.

155 weet veel met weinig te zeggen in tijden van disruptie. Het vertellen van verhalen gaat niet altijd alleen om woorden. Het gaat om het fysiek kunnen dragen van weerstand. Het lichamelijk verspreiden van humor. Een intense beleving door echt te blijven bewegen. Stuk durft eenheid te onderstrepen door sierlijk te vallen en weer op te staan. Wees aanwezig in onze nieuwe werkelijkheid.

stuk_eenvijfvijf_Maas theater en dans_©Guido Bosua


De voorstelling ‘STUK’ is nog te zien t/m 17 december 2020. Kijk voor meer informatie en tickets op maastd.nl | photo: © Guido Bosua

Dit vind je vast ook interessant
Wat staat ons te wachten in 2022?

Wat staat ons te wachten in 2022?

December, lichtpuntjes in donkere tijden.

December, lichtpuntjes in donkere tijden.

Deze november wordt er één to remember, cultuurtiptijd!

Deze november wordt er één to remember, cultuurtiptijd!