Voedsel voor de geest in “De Wilde Keuken” van Maas theater en dans

7 september 2020

Na lange tijd (Ja, ik weiger Corona ook hier een podium te geven) was ik op 30 Augustus weer in het theater te vinden. Uitgenodigd voor de première van De Wilde Keuken van regisseur Moniek Merkx. Een utopische voorstelling over eten. Het was awesome! Dus je kan nu stoppen met lezen en direct een kaartje kopen voor de eerst volgende voorstelling, of je leest verder om erachter te komen waarom ik er zo van genoten heb. Yes, aan jou de keuze!

Sommige mensen krijgen hier keuzestress van. ’Wat moet ik dan eten?!”, is vaak het eerste antwoord dat je hoort in een gesprek over wel of geen vlees op tafel. De Wilde Keuken biedt hier ruimte voor en neemt je innerlijke strijd mee op reis.

Ik wist niet dat ik VIP was

Bij aankomst in de Rotterdamse theaterkas word ik voor zover dat kan in onze huidige staat van sociale omgang (zie je, Corona eist weer de aandacht op) hartelijk ontvangen. Na de welbekende hoest en snotvraag, schrijf ik met mijn ontsmette rechterhand mijn naam en telefoonnummer op. Vervolgens informeert een vriendelijke dame mij over mijn tafeltje. MIJN tafeltje?! Ik wist niet dat ik VIP was, galmt het in mijn hoofd. Ondertussen dat we er heenlopen legt ze me uit dat dit tafeltje de gehele voorstelling mijn anker zal zijn en dat dit de plek is waar ik mijn spullen kan laten tijdens de show. Mijn spullen laten? Ga ik ergens heen?, roept mijn onderbewuste. Veel tijd om er verder over na te denken is er niet. De vrolijke dame duwt mij een met LED ingelegde koptelefoon in mijn handen, terwijl een andere dame ons hartelijk toespreekt en aangeeft dat we deze nu mogen opzetten om van de voorstelling te kunnen genieten

Voor ik het weet baden mijn oren in een catchy song over vergeten groente. De cast, gekleed in horeca outfits, danst vrolijk rond, is expressief en zingt ons zó harmonieus toe, dat ik er honger van krijg! Maar eerst willen ze nog even weten wat voor type mensen wij zijn. We verlaten onze tafels met koptelefoon op en worden door de serveerders naar de tuin begeleid. Daar krijgen we te horen welk ‘onkruid’ je hier om ons heen kan eten. Voor we het groen weer verlaten krijg ik de vraag of ik een vurig type ben. Ietwat vertwijfeld (keuzestress!) knikte ik vluchtig ja, terwijl mijn buurman door een andere serveerder werd benoemd tot het aardse type. Shit! Daar kon ik mij als typische steenbok natuurlijk veel beter in vinden. Lang kon ik er niet over inzitten, want we mochten weer mee naar binnen. Nu werd ons gevraagd om het licht te volgen. Een beetje giebelend gaf ik mezelf over aan het onzichtbare en volgde ik braaf het bewegend blauwe led-lampje aan mijn rechterkant.

Een onderwereld van alles dat groeit

Net toen mijn bewustzijn weer realistisch wilde doen, stapte ik in de onderwereld van alles dat groeit. De plek waar de serveerders verdwenen en ik terecht kwam in een soort bewegingstherapiesessie voor groente en fruit. Ik mocht in rood licht achterover zitten en de levensdans van een energieke rode biet, een sierlijke druif en een iets wat bedroefde pastinaak meemaken. Net toen mijn compassie groter werd, bewogen we ons weer naar de volgende ruimte. Daar werd ik letterlijk met het hoofd op tafel getest of ik vlees van mijn bord zou kunnen schuiven. Als voornamelijk planteneter kwam ik voor de show niet met een heel spannend antwoord. Ik werd een voorbeeld van de bedoeling van deze voorstelling; het publiek aanzetten tot het maken van bewuste keuzes en laten ervaren dat je bord er zonder vlees niet saaier op hoeft te worden. Aan jou de keuze! De Wilde Keuken is van begin tot eind een beleving die elke carnivoor kan omarmen en elke planteneter zal plezieren. Zet de deur van je mindset op een kier, neem je zintuigen mee en waan je even in het leven van wat we kunnen eten. Deze theatrale rondreis naar het eten van de toekomst kan je van 26 augustus tot en met 4 oktober 2020 proeven in Maas theater en dans.


De voorstelling ‘De Wilde Keuken’ is nog te zien t/m 04 oktober. Kijk voor meer informatie en tickets op maastd.nl | photo: © Kamerich & Budwilowitz.

Dit vind je vast ook interessant
Iets om naar uit te kijken: de allerlekkerste cultuurtips in juli

Iets om naar uit te kijken: de allerlekkerste cultuurtips in juli

D(e) stelling: Aspha Bijnaar over diversiteit in de cultuursector

D(e) stelling: Aspha Bijnaar over diversiteit in de cultuursector

Iets om naar uit te kijken: de allerleukste cultuurtips in juni

Iets om naar uit te kijken: de allerleukste cultuurtips in juni