Verslag van Black Lives Matter demonstratie in de Amsterdamse Bijlmer

19 juni 2020

Laten we het eens over de inhoud hebben

Vorige week woensdag was een historisch moment. Het Nelson Mandela Park in Amsterdam stond vol met duizenden verschillende mensen die strijden voor hetzelfde doel: zij wijzen (institutioneel) racisme en discriminatie af. Wat mij opviel: een indrukwekkende demonstratie met prachtige, krachtige sprekers (onder de leiding van Mitchell Esajas van The Black Archives ✊🏽✊🏾✊🏻). Wat mij ook opviel de dagen erna: de media heeft het vooral over de feiten rondom deze demonstratie; hoeveel mensen er waren, dat het vreedzaam verlopen is etc. Maar daarmee gaat de pers voorbij aan het feit dat er hele goede, mooie dingen werden gezegd. De NOS stopte de live-stream zelfs op het moment dat de sprekers begonnen! De afgelopen weken heb ik gemerkt dat alléén wordt gesproken over de inhoud van de demonstratie wanneer er iets aan te merken is op die inhoud. Het onderwerp racisme en wat hieraan te doen, wordt vermeden. Dat is niet goed, het is zo belangrijk dat de boodschap verspreid en gehoord wordt. Daarom deel ik een aantal quotes van sprekers zoals Jerry Afriyie, Aminata Cairo, en Faraaz Sahebdin, die indruk op mij hebben gemaakt.

This might not be your fault, but it is your fight.
Aminata Cairo

De afgelopen weken, maar vooral toen ik daar in het park stond en alle verhalen hoorde, voelde ik schaamte en schuld. Vragen kwamen in mij op als: wat deden mijn voorouders? Ben ik verantwoordelijk? Draag ik schuld? Heb ik genoeg gedaan? Maar wanneer ik toegeef aan die schuld, voel ik ook emoties opkomen waarin ik gefrustreerd raak en voel ik dat ik mijzelf wil verdedigen. Ik doe wat ik kan, ik ben toch geen racist? Maar wat deze quote zo mooi verwoord, is dat ik misschien geen schuld heb, maar dat het daarom niet iets is, waar ik me niet mee bezig hoef te houden. Dat het iets is waarvoor ik juist moet vechten.

 

Wij zijn het zat dat er in de Bijlmer beter gezorgd wordt voor de gebouwen en de straten, dan voor de mensen.
Jerry Afriyie

Veel witte mensen waarmee ik spreek over racisme en discriminatie, zeggen mij ‘maar ik ben geen racist, ik heb niets tegen zwarte mensen’. Maar tijdens de demonstratie werd mij nogmaals duidelijk dat het geen individueel probleem is, maar een probleem van onze samenleving. Deze quote is hier een voorbeeld van. Het gaat over de problemen in de Bijlmer, zoals criminaliteit en hangjongeren, waar niets aan gedaan wordt. Door de gemeente, vele instituties en witte mensen wordt gedacht dat dit komt door de mensen die er wonen. Maar niets is minder waar: de mensen die er wonen worden vergeten en genegeerd. Er wordt beter gezorgd voor de gebouwen en de straten. Dan is het niet gek dat jongeren ontsporen. En dus is dit een probleem dat ons allen aangaat. 

Deze strijd voeren we niet tegen, maar mét elkaar.
Margo Morrisson

Het is zo zonde van alle energie die op gaat aan het strijden tegen elkaar. Het is wit tegen zwart en wij versus zij. Maar als we diezelfde energie zouden inzetten voor het begrijpen van elkaar, het zoeken naar overeenkomsten in plaats van verschillen, dan moet je eens voorstellen wat we samen zouden kunnen bereiken! Het voelde goed om in de Bijlmer te staan en zoveel verschillende mensen te zien vechten voor hetzelfde doel. Val elkaar dus niet af op de vorm van deze strijd. Geen 1,5 meter afstand houden is geen reden om de inhoud van de demonstratie te negeren. Een zwart vakje  in de feed van een Instagrammer is ook een teken van steun. Het gaat erom dat je probeert te begrijpen en geloven dat de ander goede intenties heeft.  

Wit is niet beter dan zwart. Zwart is niet beter dan wit. Een Arabier is niet beter dan een niet-Arabier. Het verschil tussen mensen, zit ‘m in of je goed doet of niet.
Faraaz Sahebdin

Er spraken verschillende mensen van verschillende geloofsovertuigingen. Bijzonder om te horen dat de boodschap die zij overbrachten hetzelfde was: ongeacht je afkomst, huidskleur, gender of seksualiteit, je onderscheidt je van andere mensen in je daden. Doe je goed of doe je dat niet?

I don’t care if you decided to fight for this cause 5 years, 5 weeks, 5 hours or 5 minutes ago. I care that you are here!
Aminata Cairo

De afgelopen weken heb ik in gesprekken over racisme in Nederland en wat we hieraan kunnen doen, vaak van witte mensen gehoord dat ze niets doen ‘omdat het erg hypocriet is om nu opeens wel op de Dam te gaan staan’. Deze quote van Aminata Cairo laat zien dat dit nergens op slaat. Het maakt niet uit wanneer je hebt besloten om te vechten, het gaat erom dat je het nu doet! Het is nooit te laat om te beginnen, te begrijpen en te strijden. Ik was er in de Bijlmer voor het eerst bij en volgende keer ben ik er weer, jij ook?

Door Jip Heijmerink 

 

Dit vind je vast ook interessant
Iets om naar uit te kijken: de allerlekkerste cultuurtips in juli

Iets om naar uit te kijken: de allerlekkerste cultuurtips in juli

D(e) stelling: Aspha Bijnaar over diversiteit in de cultuursector

D(e) stelling: Aspha Bijnaar over diversiteit in de cultuursector

Iets om naar uit te kijken: de allerleukste cultuurtips in juni

Iets om naar uit te kijken: de allerleukste cultuurtips in juni