De lekkerste shotjes cultuur in maart!

27 februari 2020

We hopen dat jullie de februarimaanden warm zijn doorgekomen met onze cultuurtips. Nu laten we langzaam de koude dagen achter ons en bewegen we ons naar de lente. Het is tijd voor de (hopelijk) zonnige tips van maart. En nu we het toch over het weer hebben… Wetenschappers zeggen dat door klimaatverandering de lente maar liefst 35 dagen eerder begint! Fijn voor ons, wat minder voor de planeet. En daar maken de makers van onze theatertip zich dan ook zorgen over… Lees snel verder!

Theater

Wat: The biggest Lawsuit on the Planet
Waar: Diverse theaters in Nederland
Wanneer: 11 maart t/m 28 mei

Het is een warme zomerochtend in 2016 als het huis van de Amerikaanse Jayden F. helemaal overstroomt blijkt te zijn. Wanneer de nukkige puber wakker wordt staat ze tot haar enkels in het drek. De klimaatverandering veroorzaakte de storm die deze schade teweegbracht.

De tiener laat het er niet bij zitten en klaagt samen met een groep gelijkgestemde jongeren de Amerikaanse regering aan. Deze strijd is vandaag de dag nog steeds gaande. Trump probeert koste wat het kost de zaak te laten verdwijnen.

Deze rechtszaak staat ook wel bekend als ‘The biggest lawsuit on the planet’. De grote hamvraag is natuurlijk: zal Jayden voor de rechter mogen verschijnen en haar gelijk kunnen halen? Het is het uitgangspunt geworden voor de nieuwe documentaire voorstelling ‘The biggest lawsuit ons the planet: een rechtzaak over ons kilmaat’ van Firma MES.

Deze voorstelling onderzoekt wat de kilmaatproblematiek betekent voor jou en mij en wat wij kunnen leren van Jayden F. Net zo nieuwsgierig als wij? Kijk voor meer info op: FirmaMes.nl

Blogtip theater maart
Festivals

Wat: Cinedans Fest
Waar: Het Eye museum, de playground van A-Lab en de shelltoren van Amsterdam
Wanneer: 25 t/m 29 maart

Gooi de heupen los tijdens het jaarlijkse Cinedans Fest! Dit festival draait om dans in relatie tot film en nieuwe media! Het biedt een podium aan vormgevers, beeldend kunstenaars, interaction designers en dansmakers om hele toffe werken te creëren. Denk aan dansfilms, installaties en een heus VR Lab, waar je gestimuleerd wordt om zoveel mogelijk te dansen (voor de wetenschap natuurlijk 😉)

Oefen alvast je beste danspasjes want dit festival vindt plaats van 25 tot en met 29 maart in het Eye, de playground van A-Lab  en de shelltoren van Amsterdam. Kijk voor meer info op: cinedans.nl

blogtip festivals maart
Muziek

Wat: Beethoven Festival
Waar: Musis stadstheater Arnhem
Wanneer: 13 t/m 15 maart

Hoor je de strijkkwartetten al op de achtergrond? Het is namelijk 250(!) jaar geleden dat de grote Ludwig van Beethoven werd geboren. De grootmeester van de klassieke muziek wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gespeeld. Om het leven en werk van Beethoven te vieren is er nu een gevarieerd festivalprogramma in het Musis.

Er zijn verrassende en vernieuwende voorstellingen te zien. Zo gaat het toneelstuk ‘Lost in silence’ over het gehoorverlies van Beethoven. Je wordt meegenomen door vijf topmusici, een acteur en gebarentolk. Een visueel en muzikaal spektakel dat de zintuigen uitdaagt!

Klassieke muziek is dus allesbehalve ouderwets. Daag jezelf eens uit een bezoek het Beethoven festival! Kijk voor meer info op: musisenstadstheater.nl

Blogtip Muziek maart
Performance

Wat: Het Filosofisch Diner: Mens & Aarde – Aardse Mystiek
Waar: Midwest Amsterdam van Vuurwerkfilosofie
Wanneer: 4 maart

Waarom zijn we eigenlijk hier op aarde? Het is een vraagstuk waar menig  filosofen hun hoofd al over hebben gebroken. Zo werd er lang uitgegaan van een ‘kosmische eenheid’, maar door de moderne wetenschap is de mens losgeweekt van zijn omgeving. En van een antwoord ontbreekt ieder spoor…

Tijdens het Filosofisch diner zal filosoof Arnold Ziegelaar aan de hand van zijn boek ‘Aardse Mystiek’ (2015) ingaan op de lastige vragen. Wat is de zin van ons bestaan op aarde? Denken we daardoor anders? En hoe verhouden we ons tot de andere bewoners? Onder het genot van een heerlijke maaltijd zal er worden toegewerkt naar een verlossend antwoord.

blogtip performance maart
Kunst & musea

Wat: De Boekenweek
Waar: Door heel Nederland 😊
Wanneer: 7 t/m 15 maart

Ode aan de rebellen en dwarsdenkers! Tijdens de 85ste Boekenweek worden we geprikkeld om ons voorstellingsvermogen te vergroten. Want een boek lezen is natuurlijk allesbehalve saai! Het zet ons aan tot nadenken en transporteert ons naar een andere wereld. Boeken leren ons taboes te doorbreken en om lekker dwars te zijn.

Rondom de Boekenweek zijn er talloze rebelse evenementen. Denk aan een toffe tentoonstellingen over taboedoorbrekende onderwerpen zoals feminisme, gender, seksualiteit en representatie. Test je wildste ideeën aan een ‘levend’ boek, ga langs bij protesten, schrijf je eigen baanbrekende verhaal of luister naar muziek, poëzie en (literaire) verhalen van een van je favoriete auteurs!

Een boek is zoveel meer dan alleen een verhaal, het is rebelse kunst! Check snel boekenweek.nl voor alle evenementen bij jou in de buurt.

blogtip kunst & musea maart
Geschiedenis

Wat: De kunst van Vrijheid
Waar: Verschillende locaties in Brabant
Wanneer: vanaf 8 maart

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat ons land werd bevrijd. Om dit bijzondere jaar te vieren, lanceren verschillende instellingen in Brabant een mooi kunstproject. ‘De kunst van de vrijheid’ eert onze vrijheid door een aantal bijzondere (tijdelijke) kunstinstallaties te presenteren op verschillende erfgoedlocaties in Brabant. Op deze manier hopen de kunstenaars de bezoekers zelf een brug te laten slaan tussen de Tweede Wereld oorlog en nu.

Elk kunstwerk staat op een bijzondere manier in verbinding met de verhalen rondom de locatie, zodat je op een andere manier stilstaat bij 75 jaar vrijheid. Zo zullen er bij het Nationaal Monument Kamp Vught, Oorlogsmuseum Overloon/de Duitse Militaire Begraafplaats, Museum bevrijdende Vleugels en het Biesbosch MuseumEiland verschillende kunstwerken gepresenteerd worden. Bij de kunstinstallaties vinden er in maart, april en mei ook opera, theater- en muziekvoorstellingen plaats. Kijk voor meer informatie en tickets op: Brabantremembers.com

Blogtip geschiedenis maart
Dit vind je vast ook interessant
Zó zet je met behulp van sociale media je culturele initiatief op de markt

Zó zet je met behulp van sociale media je culturele initiatief op de markt

Oom Wanja: Met tederheid terugkijken op ons verdriet – door het Noord Nederlands Toneel

Oom Wanja: Met tederheid terugkijken op ons verdriet – door het Noord Nederlands Toneel

Stukmaken is ook iets maken: 155 & MAAS theater & dans

Stukmaken is ook iets maken: 155 & MAAS theater & dans