De lekkerste shotjes cultuur in februari!

27 januari 2020

Nieuw jaar, nieuwe voornemens. Wij hebben er ook één; jullie nog vaker op pad sturen naar (wat wij denken) te gekke culturele evenementen. Dit jaar zoeken we, vanaf vandaag, (met onze uiterst nauwkeurige expertise natuurlijk 😉) per maand dé culturele hoogtepunten bij elkaar zodat je nooit meer iets hoeft te missen! En dit alles verpakt in een lekkere overzichtelijke doch uitgebreide blog. Wat wil een mens (lees: cultuurliefhebber) nog meer? Precies. Laten we beginnen: 

Theater

Wat: Die already
Waar: Theater Kikker Utrecht
Wanneer: Woensdag 5 t/m zaterdag 8 februari

Op zoek naar spiritualiteit in je leven? Of wil ben je gewoon benieuwd hoe het kruizingingsverhaal door de ogen van een vrouw wordt aanschouwd? Of wil je je eigenlijk gewoon even lekker verliezen in avondje theater? Dan hebben we in alle drie de gevallen goed nieuws voor je! 

“Met een frisse blik en eigen teksten beuken ze door glazen plafonds en verwoesten vastgeroeste rolpatronen op zoek naar een uniek vrouwelijk perspectief.” Cast Die Already

Club Lam (2018), een nieuw all-female theatercollectief uit Utrecht, komt met een nieuwe voorstelling over, je raadt het al, onze moeder Maria. In deze tragikomedie, Die Already, komen Maria, Maria Magdalena en de Heilige Johanna zelf aan het woord en komen we achter de nieuwe waarheid. Deze vrouwen zijn de geschiedenis ingegaan als de moeder-, de hoer- en de huisvrouw. Maar wat is er tijdens het laatste avondmaal echt gebeurd? En wie heeft deze PR stunt bedacht.  Klinkt cool toch?

Net zo nieuwsgierig als wij? Kijk dan op theaterkikker.nl voor de actuele speeltijden. 

Festivals

Wat: Spoormakers festival
Waar: ‘t Huis Utrecht
Wanneer: 11 februari 

Er niks zo nieuw-jaars als een nieuwe editie van een tof festival. Zie hier: het Spoormakers Festival, met werkelijk voor ieder wat wils! Van muziektheater, tot mime (ja echt) tot urban dance. Het is een avond met een waanzinnige selectie van theater, dans en andere kunstenaars. 

Wat is hier zo tof aan? Voor wie het nog niet kent (ga het als de wiederwerga bezoeken!!): het biedt kunstenaars en andere creatievelingen een podium. Veel nieuw talent heeft zich bij Het Huis Utrecht aangemeld om een plek te verwerven op Spoormakers festival. Er is niet alleen geselecteerd op de kwaliteit, maar ook op diversiteit en originaliteit. Dit resulteert in een programmering waarbij alles wat je ziet, hoort, ruikt of voelt nog nooit elders in Utrecht is vertoond! Zo ben je als bezoeker dus verzekerd van een veelzijdig programma.

Omdat wij door al deze toffe optredens een beetje het spoor bijster zijn, heeft de website hethuis.nl een handig blokkenschema zodat je niks hoeft te missen! 

Spoormakers festival 't huis Utrecht


Muziek

Wat: De laatste dichters
Waar: Verschillende locaties
Wanneer: 22 februari t/m 18 april

Altijd al nieuwsgierig geweest naar geboorte van Hiphop? Dan mag je de nieuwe theatershow van Urban Myth, genaamd De laatste dichter  niet missen. De laatste dichter vertelt het verhaal over drie mannen, dichters, die zich eind jaren 60 in Amerika emanciperen via poëzie en muziek. Met gewapende woorden bestrijden ze een generaties-oud zelfbeeld van Afro-Amerikanen. De laatste dichter haalt zijn inspiratie uit soundtracks van de jaren 60 van hiphoplegendes, en andere invloedrijke muzikanten. Nummers, elk met vette beats en funky grooves, leiden je door het verhaal.

“Met het gelijknamige boek van Christine Otten over deze dichters, losjes in de ene hand en eigen actuele verhalen en nieuw materiaal in de andere, onderzoeken we wat vijftig jaar hiphop opleverde. Niet alleen in Amerika, maar ook hier in Nederland.” – Urban Myth

Kortom: dit is een voorstelling waar je als hiphop/muziekliefhebber van hebt gedroomd. Check de speeltijden op urbanmyth.nl.

Urban Myth
Performance

Wat: Frida
Waar: Het Nationaal Ballet Amsterdam
Wanneer: 6 t/m 25 februari

Frida Kahlo is een waar icoon, misschien wel populairder dan ooit tevoren. Met haar krachtige en felgekleurde kunst, heeft zij generaties weten te inspireren. Nu heeft Het Nationaal Ballet besloten haar verhaal te vertalen in prachtige dans. Een balletvoorstelling, over Frida. Hoe cool!!

Dit werk van choreografe Annabelle Lopez Ochoa is dus geïnspireerd op het levensverhaal van Frida Kahlo. De voorstelling laat zien dat zij zich niet liet weerhouden door de zware tegenslagen in haar leven. Ook gaat het verhaal in op haar fanatieke strijd tegen taboes en voor vrouwenrechten. 

Wij hoeven  er niet lang over na te denken in ieder geval. Zien we jullie daar? Kijk voor meer informatie en actuele speeltijden op operaballet.nl

Performance cultuurtips februari

Kunst & musea

Wat: Art week Rotterdam
Waar: Door heel Rotterdam 🙂
Wanneer: 5 t/m 9 februari

Of je nou een rasechte Rotterdammer bent of niet: dit is een evenement die het hele jaar wachten waard is. Van woensdag 5 tot zondag 9 februari dompelt de stad zich weer onder in al het moois dat kunst en cultuur te bieden heeft en wordt het een “walhalla voor kunst-, design- en architectuurliefhebbers.” Veel te doen en te zien dus. Zo zijn er verschillende speciale tentoonstellingen, beurzen, lezingen, rondleidingen, performances, debatten, *adempauze*, pop-up show, festivals, en nog veeeeel meeeeer.

“Tijdens de Art Rotterdam Week verandert de stad in een walhalla voor kunst-, design- en architectuurliefhebbers.” – Art week Rotterdam

Ons kunsthart gaat hier in ieder geval sneller van bonken en natuurlijk zijn wij er ook bij, met de vlogcamera in de aanslag. Check snel de website voor al het wonderlijke wat er te beleven valt op Artrotterdamweek.com.

Kunst & musea cultuurtips februari

Geschiedenis

Wat: Expositie Bali – Behind the scenes
Waar: Tropenmuseum
Wanneer: 14 februari t/m 10 januari 2021

Wij laten, als platform, graag de coulissen zien van de culturele sector. Waarschijnlijk is dit ook een van de redenen dat we deze tentoonstelling van het Tropenmuseum zo tof vonden. Expositie BALI – Behind the scenes neemt je mee naar Bali, maar dan niet via de toeristische route. De tentoonstelling toont de kanten van het eiland waar je met de touristen-tuktuks niet zo snel zou komen. Het geeft bloot hoe het zo paradijselijke eiland gebukt gaat onder de toeristengolf en hoe locals hun tradities proberen te behouden. 

Nu zien we je als oplettende lezer denken: waar blijft de geschiedenis in dit verhaal? Zeer scherp opgemerkt, jij slimme lezer! Naast dat de expositie over het hier en nu gaat, geeft het ook inkijk over de lange koloniale geschiedenis en eeuwenoude tradities. Deze tentoonstelling weet het verleden te koppelen aan de problemen van het heden. Genoeg geschiedkundige vraagstukken om even bij stil te staan en echt een aanrader! 

Kijk voor meer informatie op tropenmuseum.nl

Geschiedenis cultuurtips februari

Helaas zijn we alweer aan het einde gekomen van deze magische lijst voor februari! Nog steeds niet genoeg cultuurshotjes gehad? Geen zorgen, elke week hebben wij weer verse cultuurtips klaar voor je staan op onze Facebook en Instagram

Tot volgende maand! 

Dit vind je vast ook interessant
Zó zet je met behulp van sociale media je culturele initiatief op de markt

Zó zet je met behulp van sociale media je culturele initiatief op de markt

Oom Wanja: Met tederheid terugkijken op ons verdriet – door het Noord Nederlands Toneel

Oom Wanja: Met tederheid terugkijken op ons verdriet – door het Noord Nederlands Toneel

Stukmaken is ook iets maken: 155 & MAAS theater & dans

Stukmaken is ook iets maken: 155 & MAAS theater & dans