Valentijnsdag in het Mauritshuis: kunst door een roze bril

4 maart 2019

Op Valentijnsdag, de dag van de liefde, zweef ik samen met mijn vriend op onze roze wolk naar het Mauritshuis. Op 14 februari was Corine Koole, schrijver voor o.a. de Volkskrant en LINDA gastdirecteur van het museum. Samen met Corine op zoek naar de essentie van de liefde… Laat maar komen!

Wie het Mauritshuis een beetje ‘posh’ vindt klinken, moet, volgens mij, toch echt een bezoek aan het museum in Den Haag heroverwegen. Naast een prachtige kunstcollectie met uiteenlopende kunstwerken van Nederlandse en Vlaamse meesters uit de Gouden Eeuw (Meisje met de parel!!) organiseren zij 6 keer per jaar op donderdagavond ‘Maurits&’, dit is een avond waarin een bekende Nederlander voor één dag gastdirecteur is en een eigen invulling geeft aan het Mauritshuis. Oftewel, het beste van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw, maar met een speciaal tintje.

Het Haagse museum organiseert deze avonden vol kunst, muziek, activiteiten en een hapje & drankje samen met NN Group waar  Nationale-Nederlanden onderdeel van is. Bij aankomst lag de rode loper voor ons uit en stonden aan het eind van de loper twee gastheren met een drankje. Een warm welkom, mede doordat op de achtergrond live muziek van Sam & Julia klonk, een band voorgesteld door de gastdirecteur van die avond. Voor het evenement Maurits&Corine had de journalist en schrijver samen met het museum een lijst van activiteiten opgesteld, variërend van ‘love talks’ met Corine tot aan ‘it’s a match!’ – het schrijven van een Tinderprofiel bij een 17e eeuws portret. Mauritshuis got it all!

Mijn Valentijn& ik

Uitgelicht: tinderen in het Mauritshuis

Het schrijven van een Tinderprofiel was een super tof (en hilarisch) element in deze avond. Te midden van een van de hoge klassieke kamers stonden klapstoeltjes opgesteld. In deze intieme setting tussen werken van grootse meesters zaten wij samen met jong en oud fantastische en vooral uiteenlopende beschrijvingen te verzinnen passend bij de schilderijen. ‘Het is een soort contactadvertentie’, legde een moeder aan haar jonge dochter uit. En zo is het, zo oud als de weg naar Rome, maar dan in een hedendaags jasje. Na het schrijfwerk las iedereen vervolgens zonder gêne de beschrijving voor; een heel fijne en open sfeer.

Naast het verzinnen van een profielbeschrijving, was het tijd om te luisteren naar bevlogen storytellers, kon je in lijn met het beroep van Corine leren een kort verhaal te schrijven en gaf de museumdocent minicolleges over liefde en verleiding. Bovendien had Koole als liefdesspecialist zes schilderijen uitgekozen die voor haar affectie weerspiegelden en daar een audiotour bij ingesproken.

De kunst in combinatie met de extra activiteiten in het super mooie gebouw – van oudsher gebouwd als woonhuis voor graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen en sinds 1822(!) al een museum zorgde voor een gezellige, onvergetelijke avond die goed werd afgesloten met een borrel en een concert van bovengenoemde band, Sam & Julia. Ik vond deze avond echt nét dat beetje meer.

Voor herhaling vatbaar

Toen ik op een familieverjaardag aan mijn nichtjes vertelde over onze leuke invulling van Valentijnsdag, benoemde ik ook de verschillende thema’s van de avonden die worden georganiseerd. Neem bijvoorbeeld, donderdag 11 april Maurits&Frank, waarbij Frank IJpma, Chirurg in het Universitair Medisch Centrum Groningen met een interesse voor kunstgeschiedenis gastdirecteur is en de focus legt op ‘De anatomische les’ van Rembrandt. Mijn vriend maakte zich direct los uit zijn gesprek en tikte me aan: ‘Daar gaan we toch wel heen hè?’


Maurits& is een terugkerend event met elke editie een andere spraakmakende persoonlijkheid en thema in het Mauritshuis. Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door NN-Group. Meer info over Maurits&: www.mauritshuis.nl

Foto’s: Fred Ernst

Dit vind je vast ook interessant
Zó zet je met behulp van sociale media je culturele initiatief op de markt

Zó zet je met behulp van sociale media je culturele initiatief op de markt

Oom Wanja: Met tederheid terugkijken op ons verdriet – door het Noord Nederlands Toneel

Oom Wanja: Met tederheid terugkijken op ons verdriet – door het Noord Nederlands Toneel

Stukmaken is ook iets maken: 155 & MAAS theater & dans

Stukmaken is ook iets maken: 155 & MAAS theater & dans