Marvellous: Superhelden voor volwassenen

30 januari 2019

Dit is zo’n voorstelling waar ik heel veel over kan vertellen, maar eigenlijk niks over wil zeggen. Omdat je het gewoonweg zelf moet gaan zien. Ik heb het over Marvellous, de allereerste Superhelden Saga Musical ooit! Samen met mijn vriend (hij: man en fan van superhelden) bezocht ik (vrouw en fan van theater) deze hilarische musical. En wat hebben we gelachen, en wij niet alleen, om ons heen hoorden we bovengemiddeld vaak gegrinnik tot aan gebulder van het lachen. Onverwachts geniaal, voor ons allebei.. de perfecte combo!

‘Marvellous’ is een eigentijdse en genadeloze verwijzing naar de bekende superhelden van Marvel. De Hulk, Iron Man en Spider-man; iedereen is bewust of onbewust minstens bekend met drie superhelden van de ‘Marvel Comics’. Ik ken ze ook, maar echt fan was ik nooit. Misschien dat ik daarom wel extra hard moest lachen om deze musical waarbij superhelden vol zelfspot zitten en schurkennamen de moeite waard zijn.

Pakkend theaterspel

Op het podium stelen 7 jonge acteurs de show en zetten een spektakel neer met hun krachtige stemmen en prachtige kostuums. Dit pakkende theaterspel wordt afgewisseld met grappige liedjes. Het verhaal begint met een spreekbeurt in een schoolklas van hoofdpersoon Giel die mega fan is van superhelden, en ontwikkelt zich tot een verhaal met  klassieke menselijke spelletjes waarbij macht en gezien willen worden een belangrijke rol spelen. Daarnaast hebben de superhelden het ook nog druk met iets anders.. inderdaad het verslaan van een schurk! En dit allemaal, terwijl vuur wordt gespuwd, de regen met bakken uit de lucht valt en woeste stormen moeten worden getrotseerd. Hoe dan?!

Kostuums

Het waanzinnigst vond ik misschien wel de kostuums die kostuumontwerper Esmée Thomassen had gecreëerd. Niks ‘superhelden met capejes’; op het podium vindt je enkel de vetste kostuums, met als hoogtepunt het pak van ‘de Kosmonaut’, een groot en hoog kostuum vol met licht effecten. Achteraf gezien eigenlijk knap hoe deze acteur in zo’n reuze kostuum zich staande kon houden tijdens de gevechten. Daarnaast viel ook ‘Testostero’ in de smaak met zijn immense torso (meer bij mij dan bij m’n vriend 😉 ) en zijn maffe karaktereigenschappen. Zijn ietwat vreemde houding, laat je vragen stellen, waarop je gedurende de voorstellingen antwoorden krijgt.

Actualiteit

Een aantal keer vraag ik me af hoe dat met de repetities moet zijn geweest. Het verbaast me dat de acteurs zo serieus en professioneel kunnen doorspelen, terwijl ze zingen over de mafste onderwerpen. Wat ik heel gaaf vind is dat het creatieve team onder leiding van Peter van de Witte (bekend van o.a. Rundfunk en Showponies) de actualiteit in de show heeft weten te brengen. Geen suffe bedoening, maar een grappig, spannend en ontroerend epos over de vraag wat het inhoudt om een superheld te zijn anno 2019.

Mijn vriend is niet direct de grootste fan van musicals. Toch vertrok ook hij met een grote glimlach het theater. Hij vond vooral de effecten en de woordgrappen hilarisch. Hij: “De manier waarop ze de ‘old skool’ superhelden op de hak nemen en op een leuke manier naar de tegenwoordige tijd brengen is te gek.”

Gaan!

Dus, zelfs als musicals je niet zo trekken, laat je vooral niet tegenhouden toch te gaan. Voor zowel mijn vriend als voor mij was het een geslaagd uitje. Ik heb geprobeerd niks te verklappen. Het is aan jou om uit te vogelen, wie wat is, wat waarom is, en waarom kaartjes bestellen (voor hem én voor mij) zo’n goede keuze was!


De theatervoorstelling Marvellous, de eerste superhelden saga musical happening ter wereld, een productie van Bos theaterproducties en is nog te zien tot en met 3 mei 2019 en toert door het hele land. Wil je meer weten over de voorstelling? Kijk daarvoor op  www.bostheaterproducties.nl | Fotografie: © Raymond van Olphen

Dit vind je vast ook interessant
Zó zet je met behulp van sociale media je culturele initiatief op de markt

Zó zet je met behulp van sociale media je culturele initiatief op de markt

Oom Wanja: Met tederheid terugkijken op ons verdriet – door het Noord Nederlands Toneel

Oom Wanja: Met tederheid terugkijken op ons verdriet – door het Noord Nederlands Toneel

Stukmaken is ook iets maken: 155 & MAAS theater & dans

Stukmaken is ook iets maken: 155 & MAAS theater & dans