Hou vast aan de DROOM: koester het kind in jezelf – Verslag van de theatervoorstelling ‘Hallo Familie’

9 januari 2019

Ze zeggen vaak.. koester het kind in jezelf, maar hoe? Ik ontdekte dit in de kerstvakantie tijdens mijn bezoek aan de theatervoorstelling ‘Hallo Familie, een productie van MAAS Theater en Dans. Te midden van vele ouders met blije kinderen nam ik plaats in het publiek en leerde ik weer de pracht van DROMEN.

Een uitverkochte zaal en volle banken met het zicht op… een keuken?!? Het publiek kijkt naar gehaaste acteurs en terwijl ik zelf nog vol afwachting ben van wat er gaat gebeuren, hoor ik om mij heen al leuke invullingen. “Ze bewaken het huis, ze zijn op de vlucht, zijn het boeven?” Het is leuk om te merken dat iedereen vanaf het begin gevangen wordt door het theater.

Poppen komen tot leven
Het duurt even voordat ik begrijp wat zich afspeelt op het podium, maar dat maakt voor de kinderen niets uit. De kostuums, muziek en dansen zijn, gezien de aandachtige blikken en het gegrinnik, spectaculair genoeg om de aandacht vast te houden. Maar plots heb ik door dat het jarige jetje in de hoofdrol in haar eigen fantasiewereld zit. Een fantasiewereld waarin haar familieleden de gekste gedaantes aannemen, poppen tot leven komen en ouders veranderen in dieren.

Haar oma staat als steady figuur in de keuken en bakt eten, de geur van eten dringt daarbij letterlijk je neus binnen. Zij heeft in geen enkel opzicht door wat er in de belevingswereld van haar kleindochter omgaat. Naast haar oma zie ik nog een steady figuur in het spel. Maar, wel steady op een hele andere manier. Constant sluipt er een groen mannetje langs, om en over het decor om als denkbeeldige vriend het meisje te helpen met haar fantasie, zowel positief en negatief.

Vader, moeder, oom, tante, nichtje, huisvriend en buurman komen dankzij haar groene ‘imaginary friend’ in beeld en veranderen in spektakels die je als nieuwsgierig gezin vooral zelf moet zien!

Familie
Houd de voorstelling een spiegel voor aan ouders? Het antwoord zal voor iedereen anders zijn, maar de kans dat je je herkent in het verhaal is zeker aanwezig. Drukke ouders die naar een feestje gaan en resulteren een rustige avond voor het kleinkind met oma bijvoorbeeld.

Het grappige aan de voorstellingen van MAAS Theater en Dans is dat er naast professionals vaak kinderen op het podium staan. Bij theatervoorstelling FEEST was dit het geval, en zo ook nu weer: naast zeven acteurs staan er in elke stad een oma en een kind op het podium, die soms ook écht familie van elkaar zijn. Het maakt MAAS Theater en Dans niet uit of de performers een theater opleiding hebben of niet. Als de mensen maar zichzelf durven zijn, ook op het podium. En dat deden ze goed, tof hé?

Zoals we gewend zijn van de producties van regisseur, schrijver en dramaturg Moniek Merx is de productie ‘Hallo Familie’ een afwisseling van theater en dans. Merkx werd voor deze voorstelling geïnspireerd door haar eigen grote familie en die haar hebben gevormd tot wie zij is. Heel herkenbaar: soms tegen wil en dank. 😉 ‘Hallo Familie’ is echt een warme, creatieve familievoorstelling voor iedereen.

De theatervoorstelling Hallo Familie, van MAAS theater is nog te zien tot en met 16 maart 2019 en toert door het hele land. Wil je meer weten over de voorstelling? Kijk daarvoor op www.maastd.nl 

Foto’s: ©Kamerich & Budwilowitz/EYES2

Dit vind je vast ook interessant
Zó zet je met behulp van sociale media je culturele initiatief op de markt

Zó zet je met behulp van sociale media je culturele initiatief op de markt

Oom Wanja: Met tederheid terugkijken op ons verdriet – door het Noord Nederlands Toneel

Oom Wanja: Met tederheid terugkijken op ons verdriet – door het Noord Nederlands Toneel

Stukmaken is ook iets maken: 155 & MAAS theater & dans

Stukmaken is ook iets maken: 155 & MAAS theater & dans