Verslag van ArtNight Amsterdam: schilderen als Frida Kahlo | Alleen of samen? Gewoon gaan! 

15 november 2018

Elke dinsdagavond volg ik een schildercursus, maar afgelopen week sloeg ik een keer over om deze in te ruilen voor een heel ander soort schildercursus… ik bezocht ArtNight Amsterdam! Tijdens dit event ga je niet zomaar wat schilderen, maar maak je in één avond een echt kunstwerk! Oftewel, ik stroopte de mouwen op en mijn vriendlief ging met me mee.  Schilderen vind ik een relaxte manier van denken en kijken. Je bent even los van de dagelijkse bezigheden; de telefoon en laptop staan voor een moment niet in het centrum van de belangstelling. Ik was dus gelijk enthousiast. Mijn vriend, die was niet direct overtuigd van het idee.. maar met wat goede argumenten (hallo we gaan ons eigen vette kunstwerk maken!!) trok ik hem toch over de streep!  Zo gebeurde het dat wij dinsdagavond door het herfstige Amsterdam naar de Westergasfabriek fietsten, want in een van de sfeervolle café-restaurants op dit terrein in stadsdeel West moest het zijn. In Pacific Parc om precies te zijn: Bar, Bistro, en dansgelegenheid in één en voor vanavond ook een schilder-atelier. Terwijl mijn vriend de fiets neerzette, keek ik alvast door de ramen van Pacific Parc en zag daar drie lange tafels staan met ezels. Aan de ezels waren lampjes bevestigd, dit gaf een gezellige indruk. Eenmaal binnen werden we vriendelijk ontvangen, was het aan ons om een plek te kiezen en begon de workshop.
Die dinsdagavond stond echt een gaaf kunstwerk op de planning, we kregen de kans om Frida Kahlo te schilderen. De docente, Nanda Drenth vertelde eerst over het leven van de Mexicaanse Frida uit de vroeg twintigste eeuw, die expressionistisch te werk ging, maar dit niet zo wilde noemen. Haar ervaringen en gevoelens uit de werkelijkheid kwamen in een vervormde versie terug in haar werk. Aan ons de opdracht om haar te schilderen in vrolijke kleuren, maar met tranen. Dit werkte vervreemdend en prachtig tegelijk. Vraag jij je af hoe alle deelnemers een vrijwel perfecte Frida op papier kregen? Om de avond leuk te houden en toegankelijk te maken voor iedereen die wil schilderen, maar niet het gevoel heeft de nieuwe Pablo Picasso te worden (vrijwel iedereen dus), gaf de docent ons de optie de tekening over te trekken. Op deze manier stonden de grove lijnen al bijna exact op papier en konden wij naar hartenlust Frida Kahlo schilderen in de kleuren van onze persoonlijke voorkeur. Een avond genieten én blij met het herkenbare resultaat.
Het leuke aan deze avond vond ik de verscheidenheid aan mensen. De groep bestond uit groepjes vriendinnen, stelletjes en individuen die de ArtNight op social media voorbij hadden zien komen. Een enthousiasteling naast ons vertelde: “Niemand uit mijn vriendenkring wilde mee, maar het leek mij super gaaf. Aangezien ik graag meer solo activiteiten wilde gaan ondernemen, besloot ik toch te gaan. En dat bevalt goed! Ik verbaas me over mijzelf.” Well, that’s the spirit! Tijdens het schilderen dronken we een biertje en kregen we de ruimte om de andere kunstwerken te bewonderen. Er hing een positieve en complimenteuze sfeer. Altijd fijn, want de positieve feedback zorgde ervoor dat iedereen vertrok met een glimlach. Elke ArtNight heeft een ander thema (denk aan een kunstwerk van Vermeer, Banksy of Funny Amsterdam) en een andere docent, daardoor is de cursus zeker meerdere keren te volgen! Je leert tenslotte elke keer iets nieuws. Oh, en vriendjelief? Die heeft inmiddels wel het gevoel dat hij de nieuwe Pablo Picasso kan worden is dan ook helemaal om. Twijfel jij nog om te gaan, alleen of samen? Ik zeg: doen. 
Gebruik de promotie code: mydailyshotofculture op https://www.artnight.nl/ en krijg 5 euro korting! Wil jij je eigen Crying Frida Kahlo maken of een van de andere toffe kunstwerken? Wij mogen je als trouwe volger van My Daily Shot of Culture een cadeautje weggeven!! Stuur je ons dan ook een foto van het eindresultaat, dat vinden we leuk om te zien! 😉 ArtNight events worden georganiseerd in Amsterdam, Den Haag, Groningen, Rotterdam en Utrecht.
Dit vind je vast ook interessant
Wat staat ons te wachten in 2022?

Wat staat ons te wachten in 2022?

December, lichtpuntjes in donkere tijden.

December, lichtpuntjes in donkere tijden.

Deze november wordt er één to remember, cultuurtiptijd!

Deze november wordt er één to remember, cultuurtiptijd!