De Heroes van Pride Amsterdam 2018

1 augustus 2018

Bij het lezen van de naam Noah Valentyn gaat er misschien een belletje rinkelen. Noah is namelijk naast fotograaf ook acteur in onder andere Het Schnitzelparadijs. Speciaal voor Pride Amsterdam 2018 heeft hij de tentoonstelling Heroes gemaakt. Valentyn portretteert voor deze tentoonstelling de acht ambassadeurs van Pride op een speciale manier. Ik ben heel benieuwd om te zien wie die ambassadeurs precies zijn, dus begeef mij op mijn fietsje naar Vondel CS.

Bij binnenkomst twijfel ik een beetje of ik wel goed zit. Het is erg stil en er hangen maar een paar werken. De tentoonstelling bestaat uit zestien vrij donkere, fotografische kunstwerken die in duo’s zijn opgehangen. Je ziet twee keer dezelfde persoon afgebeeld: in het ene werk staat de ambassadeur centraal en neemt bijna het hele beeld in beslag, op het tweede beeld zie je meer van de omgeving, namelijk het Vondelpark. De ambassadeurs zijn afgebeeld als ridders, prinsessen, keizers en keizerinnen. Hiermee verwijst Noah (niet heel subtiel) naar Heroes uit de oudheid en de mythologische verhalen en wil hiermee duidelijk maken dat de LHBT-community er altijd is geweest.

Na wat beter te hebben gekeken valt het me op hoe persoonlijk en karakteristiek de portretten zijn. Het portret van Jackson is sterk, krachtig en bijna intimiderend. Hij draagt een kostuum dat lijkt op een harnas en kijkt met een serieuze blik recht de camera in. Het portret van een lachende Jennifer Hopelezz is juist heel vrolijk en luchtig. Naast de portretten hangt een klein tekstje met een quote van de ambassadeur wat het nog persoonlijker maakt.

Voor mij springt vooral het portret en de quote van Loena Maas eruit. Zij is krachtig en toch vrouwelijk weergegeven. Door de lichtstralen die achter haar vandaan lijkt te komen krijgt ze een haast goddelijke uitstraling. Haar blik lijkt gefocust op iets dat achter ons ligt waardoor het iets mysterieus krijgt. Daarnaast is het een van de lichtste en kleurrijkste portretten in de tentoonstelling, iets wat mij aanspreekt. Ik voel me aangesproken door haar quote: “Zonder schaduw kun je niet in het licht staan”. Volgens mij is dit een quote waar velen zich in kunnen vinden en inspiratie uit kunnen halen.

Deze tentoonstelling is zeker de moeite waard om te bezoeken voordat je lekker in de zon in het park gaat liggen. Vooral omdat je een keer kennismaakt met de organisatoren van de wereldberoemde Canal Parade. In een kleine maar indrukwekkende tentoonstelling heeft Noah Valentyn de ambassadeurs van Pride Amsterdam 2018 op een persoonlijke en krachtige manier weten vast te leggen. Het is duidelijk wie ik hier voor me heb. Dit zijn de Heroes van Pride Amsterdam 2018.

De tentoonstelling Heroes is nog te bezoeken tot en met 4 augustus. Dus wees snel!

Over de Noah Valentyn
Noah is fotograaf en acteur. Hij had rollen in; ‘Het Schnitzelparadijs’, ‘Hartenstraat’, ‘Goudkust’, ‘Gooische Vrouwen’ en meer. Dit is zijn tweede tentoonstelling tijdens de Pride. Vorige jaar stond zijn tentoonstelling the American Dream – It’s My Pride in het W hotel.

Dit vind je vast ook interessant
Zó zet je met behulp van sociale media je culturele initiatief op de markt

Zó zet je met behulp van sociale media je culturele initiatief op de markt

Oom Wanja: Met tederheid terugkijken op ons verdriet – door het Noord Nederlands Toneel

Oom Wanja: Met tederheid terugkijken op ons verdriet – door het Noord Nederlands Toneel

Stukmaken is ook iets maken: 155 & MAAS theater & dans

Stukmaken is ook iets maken: 155 & MAAS theater & dans