De groene revolutie bereikt ook de mode-industrie

20 juli 2018

De groene revolutie heeft ook de mode-industrie bereikt. Hierover gaat State of Fashion in de melkfabriek te Arnhem, het eerste internationale publieke evenement waarbij duurzame en eerlijke mode centraal staat. Ik bezocht de tentoonstelling Searching for the new luxury en het stemde me hoopvol.

 

 

Searching for the new luxury gaat ervan uit dat de mode-industrie de macht heeft om te bepalen wat luxe is en dat pioniers van de mode-industrie deze macht op een positieve manier kunnen aanwenden door een interesse in duurzaamheid aan te wakkeren bij het grote publiek. Bij binnenkomst wordt meteen duidelijk dat veel designers die taak met beide handen – letterlijk – aangrijpen. Er staat een catwalk met mannequins gehuld in prachtige, spannende, soms extravagante creaties die uit nieuwe, duurzame materialen bestaan. Zo vervaardigt ontwerpersduo VIN + OMI luxe materialen uit louter gerecycled plastic en ‘construeert’ ontwerper Iris van Herpen kleding met behulp van een 3D-printer.

 

 

De volgende afdeling laat zien wat grote namen in de modewereld doen om een steentje bij te dragen aan de verduurzaming van hun couture. Viktor en Rolf sloegen bijvoorbeeld de handen ineen met webshop Zalando door hun ‘dead stock’ (winkelvoorraad die niet is verkocht) om te knutselen tot prachtige creaties. Het merk Honest By van ontwerper Bruno Pieters geeft online inzicht in het volledige kostenplaatje van zijn producten. Zo weet je hoe je kleding wordt gemaakt en zelfs door wie.

De laatste ruimte imponeert. De grote open fabriekshal is gewijd aan kleine initiatieven die technologie en mode op een duurzame manier weten te combineren. Ik zie een prachtige rode jurk van een mooie dunne stof en kom erachter dat die uit 23 plastic flessen bestaat. Er hangen ook tapijten die uit algen zijn vervaardigd en leer uit ananasbladeren die gewoonlijk tijdens de ananasteelt worden vernietigd. De tekst “waste isn’t waste until we waste it” mept de spijker op zijn kop en sluit zo de tentoonstelling af met een duidelijke boodschap voor de consument.

 

 

Er is dus hoop voor de industrie en voor de consument. Met een gevoel van verwondering over de innovativiteit van de designers en solidariteit naar de mensen die onze kleren maken vertrok ik met het sterke voornemen om me meer te verdiepen in waar mijn kleren vandaan komen en in wat ik kan doen om ethischer te consumeren en zo mijn eigen steentje bij te dragen aan een duurzame wereld.

De tentoonstelling Searching for the new luxury is nog te bezoeken tot en met 22 juli.

Foto’s © Eva Broekema

Dit vind je vast ook interessant
Zó zet je met behulp van sociale media je culturele initiatief op de markt

Zó zet je met behulp van sociale media je culturele initiatief op de markt

Oom Wanja: Met tederheid terugkijken op ons verdriet – door het Noord Nederlands Toneel

Oom Wanja: Met tederheid terugkijken op ons verdriet – door het Noord Nederlands Toneel

Stukmaken is ook iets maken: 155 & MAAS theater & dans

Stukmaken is ook iets maken: 155 & MAAS theater & dans